Пловдивчанин наказа колекторска фирма с 2 бона

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Пловдивчанин надви две колекторски фирми, които го притискали да плати сумата от 1341,45 лв. Тъй като бил сигурен, че действията срещу него са неправомерни, тръгнал да си търси правата. Така даже успял да накаже „С.Г.Груп“ ООД чрез Комисията за защита на личните данни, която е наложила на дружеството санкция от 2000 лв. Ахмет Шакиров разказа пред „Марица“ историята си с хепиенд, воден от идеята стотиците потърпевши от събирачите на борчове да не бързат да им плащат от страх, а да търсят и отстояват правата си докрай.

Богати юристи, тънещи в лукс, измислили схемата с регистрирането на фирми-бушониСлед палежа на магазина за масла на бул. „Дунав“ на 19 септември, собственикът на обекта Костадин Та…Oct 2 2019vijti.com

През 2015 г. пловдивчанинът бил за седмица в Турция. Заради скъпия роуминг в южната ни съседка решил да не ползва интернет от телефона си. Без да се усети обаче, мобилните му данни се включили, от което сметката му набъбнала до 1341,45 лв. За това разбрал, след като получил месечната си фактура. Учудил се, тъй като практиката на оператора била след достигане на определен кредитен лимит, да предупреждава абонатите си и да ги пита дали да увеличи и с колко кредитния лимит. В онзи момент той имал лимит от 200 лв., но за това, че го е надвишил, нямало никаква индикация от оператора.

„За мен това беше чиста далавера и измама. Подадох жалба в БТК с молба да преразгледат моя случай, но те отказаха. Аз пък се прехвърлих към друг оператор, без да платя исканата сума“, разказва Ахмет Шакиров. От БТК обаче прехвърлили вземането чрез цесия към „С.Г.Груп“ ООД, а те без да го предупредят, с втора цесия го дали на друг събирач на дългове –  „Агенция за събиране на вземания“ ЕАД.

„Месеци наред бях подложен на ежедневен тормоз със заплахи по телефона, отделно получих десетки писма. Реших, че няма да се дам, и се позаинтересувах как да се защитя. Така стигнах до Закона за защита на личните данни /ЗЗЛД/ и разбрах, че с действията си колекторските фирми са обработвали личните ми данни без правно основание и без мое знание и съгласие, което е нарушение и на Европейски регламент, казва Шакиров.

Миналата година той подал жалба до Комисията за защита на личните данни. В края на април 2020 г. получил и решението. В документа, с който „Марица“ разполага, подписан от председателя Венцислав Караджов, пише, че поради нарушение на чл. 20 от ЗЗЛД и Регламент ЕС 2016/679 относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни, налага на „С.Г.Груп“ ООД имуществена санкция в размер на 2000 лв. Миналия месец държавната Българска банка за развитие отпусна на въпросната колекторска фирма кредит в размер на 75 млн. лв., а мотивът бе мярка срещу пандемията от коронавируса.

Преди два дни бившият омбудсман на страната Мая Манолова внесе в деловодството на Народното събрание законопроект за регламентиране на дейността на колекторските фирми. Проектът предвижда колекторите да събират дългове само от длъжници, подписали съгласие за това, както и забрана за контакти между колектора и работодатели и близки на длъжника, а също ВиК и енергодружествата, топлофикациите и мобилните оператори да нямат право да прехвърлят задължения на колекторски фирми.

Фирмите са в паника: Никой младеж не иска да почва работа за под 1000 леваМлади кандидат-служители отказват работа за 1000 лв., отчитат агенции за подбор на персонала. „В пос…Mar 5 2020vijti.com

Марица.бг

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!