Пенсиите и банковите сметки ще бъдат автоматично преобразувани в деня на приемането на еврото

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис „лев“. Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е „дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува“, а преди това на германската марка.

Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на приемането на България в еврозоната.

Половин милиард лева годишно се губят във валутна преоценка, изтъкна Христов и добави, че тези средства „ще бъдат спечелени от бизнеса и ще могат да бъдат или реинвестирани, или ще бъдат дадени като заплати“.

Анализаторът припомни, че курсът на лева спрямо еврото е фиксиран на 1,95583 и няма да бъде променян при влизането в еврозоната:

„Банкови сметки, пенсионни фондове, застрахователни компании – в деня на приемането на еврото тези суми ще бъдат автоматично преобразувани в евро по фиксирания курс. Пенсиите автоматично ще бъдат преобразувани по този курс и нищо по-различно няма да има. Стойността им ще бъде една и съща“.

Стефан Христов коментира спекулациите за повишаване на цените на стоките и намаляване на покупателната способност на хората, като даде пример с други държави, които вече приеха еврото и такива сценарии там не се случиха, въпреки, че бяха прогнозирани спекулативно.

„Дава ни се възможност, без да има такси и комисионни, и на фиксирания курс – да обменим в евро налични средства в лева в БНБ и в клоновете на „Български пощи“.

„В периода преди влизането в еврозоната цените ще бъдат изписани върху стоките в лева и евро, а след влизането – в евро и лева“, уточни още той.

Финансовият анализатор беше категоричен, че няма никаква опасност „да пострадат крайните потребители и да се покачи инфлацията“.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!