От 1 октомври коригират старите пенсии

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Освен сегашното увеличение на пенсиите, от 1 октомври ще поправим една несправедливост – ще се заличи разликата между старите и новоотпуснатите пенсии. Това съобщи в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ председател на социалната комисия в парламента, депутатът от ПП Искрен Арабаджиев.

Кирил Петков: Готвим безпрецедентно вдигане на пенсиите от 1 юлиКадър Нова Невиждано досега вдигане на пенсиите се готви от 1 юли. Кирил Петков обяви, че правителст…May 15 2022vijti.com

Той обясни, че тогава ще се преизчислят индивидуалните пенсии на около 720 хиляди пенсионери, които получават пенсии от години. Ако например нечия пенсия допреди няколко години е била 215 лв. с увеличението от миналата година тя е станала 360 лв., а сега – 420 лв. Наесен такава пенсия ще стане 660 лв. и така ще се доближи до пенсия за същия осигурителен стаж и вноски на пенсионер, който се е пенсионирал наскоро и поради това получава по-висока пенсия, обясни Арабаджиев.

Най-голямото перо от сумата е за подкрепа на пенсионерите – 1,4 млрд. лева. Това не е само антикризисна мярка, предвиждаме повишение на тавана на пенсията на 2000 лв., а от 1 октомври на 3400 лв., така че все повече хора да получават действителния размер на пенсията си, каза той.

В петък на експертен съвет разгледахме финалните мерки, което предстои следващата седмица да влязат и в Народното събрание и от 1 юли да имаме действащ механизъм за компенсация, изтъкна депутатът.

По думите му доверието в системата трябва да се подобри. От 1 юли ще има 10% увеличение на всички пенсии, а ковид добавката от 60 лв. ще влезе в размера на пенсията.

Източник: 24 часа

Готвят невероятен скок на пенсиите!„Предстои да бъде прието вдигане на прага за регистрация по ДДС, но от 1 януари 2023 година. Акцизът…May 16 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!