От утре плащаме по-скъп ток

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Уж минимално увеличение на електроенергията обещаха от КЕВР, но на потребителите не им се струва така като виждат какво плащат. Средното увеличение на цената на електроенергията от 1,77 % е най-ниското през последните 10 години и е значително по-ниско от годишната инфлация, похвалиха се от регулатора.

Новите цени влизат в сила от 1 юли 2024 г. за следващия едногодишен ценови период до 30.06.2025 г.

След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, Комисията утвърди средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители с 1,77 %.

За клиентите на „Електрохолд“ цената нараства с 3,10 %, на ЕВН – с 1,85 %, а за клиентите на „Енерго Про“ тя намалява с 0,49 %. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

С предложеното минимално увеличение цените на електроенергията за битовите потребители у нас остават едни от най-ниските в Европа. Определянето им за период от една година напред създава условия за предвидимост и сигурност на разходите на българските домакинства. През последните 10 години няма друго ценово решение на Комисията, в което промяната на средната цена на електрическата енергия да е била само 1,77 %. Увеличението винаги е била по-високо – през 2023 г. то беше 4,7%, през 2022 г. – 4,3%.

От енергийните дружества дадоха възможност на клиентите да самоотчетат електромерите си, за да разделят цените, но и да не го направят, ще бъдат предоставени две фактури със съответните цени.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!