От КНСБ ни забиха нож в гърба: Поискаха драстично вдигане на данъците за гражданите

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Единият от двата големи синдиката в страната – КНСБ, предлага промени в данъчната система, предвиждащи по-нисък ДДС, но по-висока ставка за данъка върху доходите на физическите лица, както и въвеждане на необлагаем минимум, обвързан с минималната работна заплата. Това се вижда от „Визия на КНСБ относно данъчната система в Република България“, публикувана на сайта на синдиката.

Правителството взе 140 милиона лева от данъците ни, за да ги налее в частната банка С тази сума се увеличава капитала на държавната ББР, която ще придобие 19% от частната банка Прав…Jun 17 2020vijti.com

Предложението е за:
въвеждане на необлагаем минимум равен на минималната работна заплата за страната;
въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица;
въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица;
намаляване на общата ставка на ДДС на 15%.

В момента в България ДДС е 20%, като заради извънредното положение заради коронавируса ставката за ресторантите и книгите бе намалена на 9% за периода до 31 декември 2021 г, припомня Дневник. Доходите на физическите и юридическите лица в България в момента се облагат с 10%.
От синдиката се мотивират, че ако предложението им бъде прието, всички хора с доходи до 2500 лв. ще спечелят по линия на промените в прякото облагане. Според тях, макар ставката да се вдига от 10 на 15%, разполагаемите средства щели да бъдат повече заради ефекта от въвеждането на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата (в момента тя е 610 лв. – бел.ред.).

Посочват, че хората с доходи над 2500 лева ще загубят по линия на прякото облагане, но щели да спечелят заради промените в косвеното облагане.
Изчисленията на КНСБ показват, че държавният бюджет ще загуби около 4.67 млрд. лв., ако предложенията бъдат въведени. „Но от друга страна, има възможност за генериране на други около 4 млрд. лв. от въвеждането на допълнителни данъци, които сме предложили като алтернатива на очакваните загуби. По този начин нетният отрицателен ефект върху държавния бюджет ще бъде приблизително 600 млн. лв.“, твърдят от синдиката.

„Ще останат много разполагаеми средства в ръцете именно на тези хора, които са с ниски доходи, и по наши сметки става въпрос между 600 и 900 лева на година, което е значителен ресурс на фона на доходите, които получаваме, но ще увеличи реалната покупателна способност на населението“, коментира пред БНР икономическият експерт на синдиката Любослав Костов.
Държавното радио съобщава, че от КНСБ обмислят да предложат и налагане на еднократен данък „богатство“ през 2020 г. заради кризата, породена от коронавируса, но към момента официално синдикатът не е оповестил такова предложение.

Разходката в парка забранена, но данъците трябва да платишФизическите лица трябва да се редят по опашките, за да декларират доходите си до края на месеца Бур…Apr 12 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!