Онкодиетолог разкри: Евтините колбаси, медът и ядките хранят рака!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Д-р Анна Йорданова е завършила Медицинския университет в София. Има специалност „Хранене и диететика“. Изнася лекции за хранене при онкологични пациенти и разкрива кои храни са опасни и спомагат развитието на рака в организма.

Мария Игнатова показа стройни крака от автомобила, с който вече 15 г. не може да се раздели / СНИМКИВсеки човек има поне един предмет в живота си, с който не само не иска, но и не е в състояние да се …May 27 2022vijti.com

„Изключително неподходящ за болни от рак е сокът от грейпфрут. Той дава реакции с много медикаменти и в дългосрочен план болните от рак може да се лишат от грейпфрути. Не трябва да се консумират много препечени филийки хляб, защото изгорелите черни следи по хляба са канцерогенни. Колбасите трябва да се изключат от менюто, защото съдържат големи количества нитрати и нитрити, които са много добър консервант, но в организма се превръщат в канцерогенни нитрозамини. Пациенти с рак на стомаха са ми споделяли, че преди да се разболеят, са яли много колбаси, и то от по-евтините. Разбира се, онкологичните заболявания са мултифакторни, няма само една причина за тяхното възникване. Може да възникнат при генна предиспозиция и фактори на средата – въздухът, който дишаме, водата, която пием, храната, която ядем, начинът, по който я приготвяме, и много други“, обяснява специалистката.

„В препоръките на онкологични пациенти задължително отбелязвам измиване и изкисване на зеленчуците и на плодовете. Така се намалява количеството на нитратите, които са водноразтворими. Но нитратите са най-малкият проблем в храната. Има доста по-сериозни канцерогени и в голямата си част те са мастноразтворими. Това означава, че се натрупват в мазнините. При консумацията на богати на мазнини храни има голяма вероятност те да съдържат мастноразтворими канцерогени, които да преминат в човешкото тяло. Същото се отнася и за растителните мазнини. Мазнините сами по себе си може да причиняват рак на панкреаса. Това не означава да избягваме изобщо мазнини, а да имаме балансирано хранене.

Категорично обаче трябва да се изключат от менюто всички храни и напитки със захар. От гледна точка на пациента е много трудно да се спазва тази препоръка, особено тези, които много обичат сладко. Затова, ако на човек изключително много му се прияде сладко, да хапне мъничко, за да не си причинява стрес от въздържанието. Медът не би трябвало да се използва като заместител на захарта. За имунната система той е добър, но пък подхранва раковите клетки. За заместител може да се използват подсладители – стевията, която е натурален подсладител, както и някои изкуствени подсладители, като сукралозата, за които е доказано, че са напълно безвредни“, допълва лекарката.

Тя не препоръчва и консумацията на пилешко, освен ако не е домашно произведено. „Телешкото и свинското може да се приема два или три пъти в седмицата. Ако не е опериран стомашно-чревният тракт, ако няма алергии към протеини, могат да се ползват и риба и яйца. Ядките трябва да се консумират сурови, защото съдържат протеини, мазнини, витамини и минерали. Но да се внимава за качеството на ядките. Ако има нарушение в целостта на ядката, ако е много дехидратирана, ако има петна, не трябва да се консумира. Най-силните канцерогени се съдържат в лошо съхраняваните ядки“, категорична е д-р Йорданова. Тя призовава да избягваме храни от бели брашна, дори ориз и картофи в големи количества. „Проблемът е, че това са въглехидрати с висок гликемичен индекс. На тяхно място може да се консумира пълнозърнест хляб и черен ориз“.

Източник: Ретро

Мария Игнатова показа стройни крака от автомобила, с който вече 15 г. не може да се раздели / СНИМКИNo ExcerptMay 27 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!