Огнище на Ку-треска в България

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В България има огнище на Ку-треска.

Сравнително голямо огнище, с повече от 20 положителни случая в област Габрово, съобщи проф. Тодор Кантарджиев на сутрешния брифинг на НОЩ.

Засегнати са селата Крамолин, Ловни Дол и село Съботковци. Чрез PCR-тестове са доказани 14 случая вчера. Става дума за ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма. „Не само коронавирусът предизвиква висока температура„, обясни Кантарджиев по повод на това, че за заболелите първо е смятано, че са заразени с ковид-19.

Немският журналист Франк Щир: Мерките в България срещу коронавируса бяха репресивни и абсурдни„Ако можеше да се разходи и да види какво се случва по софийския булевард „Витоша“, германският здра…May 14 2020vijti.com

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към групата на рикетсиозите. Протича най-често със засягане на белия дроб, но може да има разнообразна клинична изява и механизми на предаване. у-треската се причинява от Coxiella burnetii.

Основен начин за заразяване при човека е въздушно-праховият – чрез инхалиране на аерозоли от заразени животни или прахови частици. Заразяване може да настъпи и по фекално-орален механизъм – чрез консумиране на недобре термично обработено месо от заразени животни. Възможно е и заразяване при ухапване от заразен кърлеж – трансмисивен механизъм.

Д-р Антония Първанова: Коронавирус има в България още от месец ноември Ако съмнителните случаи бъдат изследвани, те най-вероятно ще се окажат с антитела Коронавирус най…May 8 2020vijti.com

Източник:дунавмост
[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!