Няколко хиляди български пенсионери ще получат 8 000 евро обезщетение от Гърция

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Министерството на финансите в Атина изготви програма за връщане на незаконно удържани суми от пенсионерите. Изплащането ще стане на три етапа в зависимост от размера и процента удръжки от пенсиите.
Специалистите съветват да се направи консултация със счетоводител и да не се водят скъпи съдебни дела. Над милион и половина гръцки пенсионери, сред тях и българи с гръцки пенсии, ще получат обезщетение до 8 хиляди евро.
Случаят се отнася за пенсионери, на които бяха орязани приходите след гласувани в парламента закони за икономии, уточнява БНР.
Пенсионерите спечелиха дела във Върховния съд в Атина. Магистралите постановиха, че орязване на пенсиите е в нарушение на Конституцията на страната.
2 млн. пенсионери с увеличение на пенсиите от 1 юли: Разпореждания няма да се изпращат, справка може да се направи по електронен пътНад 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение с 5,7% на пенсиите си от 1 юли 2019 г. Промяната е в …Jun 25 2019vijti.com

Специалисти съветват всички пенсионери да се обърнат за консултация към счетоводна кантора, защото условията за изплащане са с различни критерии. Не е необходимо да се водят съдебни дела, а има случаи, които изискват подаване само на една молба.
Същите условия са валидни и за българските граждани, които получават пенсии от Гърция.
А ето как стоят нещата в България:
Вследствие на повишаването на максималния размер на получаваните една или повече пенсии на 1200 лв. от 1 юли, около 43 000 пенсионери, чиито изплащани размери на пенсиите в момента са ограничени на 910 лв., ще започнат да получават техните действителни размери.

Пенсиите на 26 000 пенсионери ще продължат да са ограничени на новия по-висок „таван“. В резултат на увеличението се очаква средният размер на пенсията на един пенсионер у нас през 2019 г. да достигне 386,27 лв.
Важно е да се знае, че за новите размери на пенсиите няма да бъдат изпращани разпореждания на лицата.
Всички заинтересовани ще могат да се информират за интересуващите ги подробности чрез електронната „Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК“ на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ) или като заявят безплатното получаване на екземпляр от разпореждането в съответното териториално поделение на института.
Изплащането на пенсиите за месец юли 2019 г. от НОИ ще започне на 8 юли (понеделник) и ще приключи на 22 юли (понеделник). Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли 2019 г.
Източник: Блиц
1 509 300 бъдещи пенсионери ще взимат втора пенсия, но само на хартия1 509 300 бъдещи пенсионери ще взимат втора пенсия само на хартия. Социално осигурените българи в ча…Apr 12 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!