„Ню Йорк Таймс“ гръмна: Решетников отровил Емилиян Гебрев

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Един и същи отряд на ГРУ стои зад опита за преврат през 2016 г. в Черна гора, зад отравянето с Новичок на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март 2018 г. и зад опита за отравяне на българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев през 2015 г. Това става ясно от материал на най-авторитетния американски вестник „Ню Йорк Таймс“. Тексът е публикуван преди ден със заглавие „Таен отряд на ГРУ опитва да дестабилизира Европа“.
Новите разкрития реално доизясняват схемата, огласена през май тази година на изданията „Белингкет“ и „Инсайдър“, които директно посочиха Решетников като организатор на неуспелия преврат в Черна гора.
Григор Лилов: Представиха ни инсценировка с катастрофата с Цвета КараянчеваОколо катастрофата с председателя на парламента: ПРЕДСТАВИХА НИ ИНСЦЕНИРОВКА Пътен конфликт, пиянска…Sep 24 2019vijti.com

Тогава стана ясно, че двама офицери от ГРУ, подчинени на именно на бившия шеф на Института за стратегически изследвания на Русия, са стояли зад заговора, като единият е бил в България по времето на опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиан Гебрев.
Разкритията реално показват, че случилото се с Гебрев по всичко изглежда е свързано с неговото собствено обкръжение и по-специално с обвързаностите между настоящия му партньор Цветан Василев именно с Решетников и Малофеев. Показателен факт впрочем е, че Гебрев бе приет в болница със симптоми на отравяне през пролетта на 2015 г., след което – малко над половин година по-късно, се включи в схемите на Василев и руския му покровител Константин Малофеев за кражбата на военния завод „Дунарит“.


Оръжейният търговец Емилиян Гебрев едва не бе убит през 2015 г. Оказа се, че той е бил отровен от агенти на ГРУ, които са дошли специално за целта в София
Скоро след провалилия се преврат в Черна гора, на 2 ноември 2016 г. руският президент Владимир Путин издаде указ, с който освободи от длъжност директора на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Леонид Решетников. Бившият агент на КГБ на Балканите, а след това генерал-лейтенант от Службата за външно разузнаване (СВР), работи 8години като шеф на РИСИ. Той отстъпи това място на Михаил Фрадков, който по-рано оглавяваше СВР.

Ветераните от разузнаването не би трябвало да имат пряко отношение към научната работа в изследователски институт, но всъщност РИСИ активно се занимава с „приложна дейност“, заради която „изгоря“ Решетников, изтъква „Инсайдър“.
Според новите разкрития на в. „Ню Йорк Таймс“, западните служби са стигнали да заключението, че операциите в Молдова, Черна гора, в Солсбъри и в България, както и вероятно много други, са част от координирана и продължаваща и в момента кампания за дестабилизацията на Европа, провеждана от елитен отряд в системата на руското разузнаване, специализиран в саботажи, покушения и подривна дейност.

Отрядът 29155 действа поне от десетилетие, но западните служби едва наскоро разбират за него, пише „Ню Йорк Таймс“. Представители на разузнавателните служби на четири западни държави казват, че не се знае колко често се активират членовете на групата и предупреждават, че няма как да се предскаже къде и каква ще е следващата му операция.

Нападението срещу Скрипал е доказателство за работата на групата

Целта на създаването на отряд 29155, което никога не е обявявано официално, показва колко активно руският президент Владимир Путин води така наречената хибридна война срещу Запада – смес от пропаганда, хакерски атаки и дезинформация, както и открита военна конфронтация, отбелязва медията. „Мисля, че сме забравили колко брутални могат да бъдат руснаците“, казва Питър Зуак, пенсиониран офицер от разузнаването и бивш военен аташе в посолството на САЩ в Москва, и допълва, че не е знаел за наличието на секретния отряд.
Говорителят на Путин Дмитрий Песков праща писмено запитване за групата до руското министерство на отбраната, но не получава отговор. Групата обитава зад бетонните стени на специалния тренировъчен център №161 в източната част на Москва и е част от руското военно разузнаване, известно като ГРУ.

Според американски държавни служители, в навечерието на президентските избори в САЩ през 2016 г. киберотрядите на ГРУ, познати като 26165 и 74455 хакват сървърите на Демократическата партия и кампанията на Хилъри Клинтън, след което публикуват компрометираща вътрешна кореспонденция. През последната година специалният прокурор Робърт Мълър ръководи руската намеса в изборите през 2016 г., разкри повече от дузина агенти на тези подразделения, но това едва ли е целия им състав. Групите от хакери работят най-често от Москва, на хиляди километри от своите цели.

За разлика от тях членовете на група 29155 пътуват до различни страни в Европа. Някои от тях са отличили се ветерани от най-кървавите военни конфликти, в които участваше Русия в Афганистан, Чечения и Украйна. Отрядът 29155 изглежда затворена, сплотена група. Снимка от 2017 г. показва командира на отряда, генерал-майор Андрей Аверианов на сватбата на дъщеря му, облечен е със сив костюм и папийонка. Аверианов се е снимал с полковник Анатолий Чепига, един от двамата агенти, обвинени от Великобритания в отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал.
„Този отряд на ГРУ е активен в Европа от години“, казва пред „Ню Йорк Таймс“ представител на службите от западна страна, пожелал да остане анонимен.

В различна степен, всяка от четирите операции, с които се свързва отрядът, предизвикаха широк обществен отзвук, макар на службите да бе необходимо известно време да определят, че хората от 29155 са били замесени, пише „Ню Йорк таймс“. Групата първо е засечена от западните разузнавания след провалилия се опит за преврат в Черна гора през 2016 г, който представлява заговор на двама от агентите в групата с цел да бъде убит премиерът на страната и превзета сградата на парламента.
Службите обаче получиха по-пълна представа за действията на групата след отравянето през март 2018 г. на Сергей Скрипал – бивш агент на ГРУ, предал Русия и шпионирал за британците. Скрипал и дъщеря му бяха в тежко състояние, след контакт със силно отровно бойно вещество, но оцеляха.

В крайна сметка британските власти посочиха двама заподозрени, които са пътували до Великобритания под фалшиви имена. По-късно разследващият сайт „Белингкет“ ги идентифицира като полковник Чепига и Александър Мишкин. Шест месеца след отравянето, прокуратурата във Великобритания ги обвини, че са внесли в страната бойно отровно вещество и са намазали с него дръжката на входната врата на жилището на Скрипал в Солсбъри.
Оказва се, че операцията е по-сложна. Точно година преди отравянето, трима агенти на отряда 29155 са пътували до Великобритания, като западните служби смятат, че са подготвяли нападението.

Единият от тях е Александър Мишкин, а вторият използва псевдонима Сергей Павлов. Третият, който използвал фалшивото име Сергей Федотов, вероятно е бил техен командир, смятат западните служби.

Тайният отряд на ГРУ вече разкрит
Скоро службите установяват, че двама от този екип, а именно Федотов и Павлов, са били част от групата, опитала да отрови българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев през 2015 г. (Другите участници, които службите познават само с фалшивите им имена са били Иван Лебедев, Николай Кононихин, Алексей Никитин и Данил Степанов).

87Групата прави два опита да убие Гебрев – веднъж в София и след това, месец по-късно, в дома му край Черно море.
По време на мюнхенската конференция по сигурността шефът на британската МИ6 Алекс Янгър заяви: „Личи, че става дума за организирано действие, в което участват едни и същи хора“ и допълва, че вижда ясна връзка между операцията в Черна гора и отравянето на Скрипал.
„Нашата оценка е, че има реална заплаха от ГРУ и други руски разузнавателни служби и нещата, които не биха направили, са много малко“, категоричен е Янгър.

Отряд 29155 не е единственият, който има карт бланш от Кремъл да изпълнява подобни операции. Британските служби смятат, че убийството на Литвиненко е дело на Федералната служба за сигурност, оглавявана в един период от Владимир Путин и често съревноваваща се с ГРУ.
За отряд 29155 се знае малко, но има обществено достъпни следи в документи, които говорят за връзки с по-мащабна хибридна стратегия. През 2012 г. директива на руското министерство на отбраната раздава бонуси на три поделения за „особени достижения във военната служба.“ Едно от тях е 29155, другото са хакерите от отряд 74455. Третото е отряд 99450, за чиито служители се смята, че са замесени в анексирането на Кримския полуостров през 2014 г.

Пенсиониран служител на ГРУ, който знае за отряд 29155, казва, че то е профилирано в „диверсии“, които се изпълняват индивидуално или групово и „включват взривявания, убийства, каквото се наложи.“
Само преди месец ДАНС наложи на ген. Леонид Решетников, както и на дългогодишния му съратник – руския олигарх Константин Малофеев, десетгодишна забрана да влизат в България, след като лъсна, че двамата стоят зад план за геополитическа преориентация на страната ни от прозападна в сателитна на Русия. Основен рупор на плана им у нас е бил бившият соцдепутат, ексиздател на „Дума“ и настоящ председател на движение „Русофили“ Николай Малинов, който се сдоби с обвинение за престъпление срещу Републиката.

При избухването на скандала стана ясно, че за реализацията на плана Цветан Василев е прехвърлил активи за над 500 000 евро, които дори реално не са били негова собственост, защото са финансирани от КТБ и трябва да са част от масата на несъстоятелността на фалираната от него банка. Сред списъка на въпросните активи е и „Дунарит“, който тандемът Василев през Гебрев държи вече над две години под контрол чрез подставен борд без обаче да има легитимно право на това.
Източник: Лупа
Разследват дали Москва не е посочила Радев за президентБългарската спецпрокуратура разследва дали Русия не е повлияла пряко в избора на президента Румен Ра…Sep 10 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!