НСИ: Средната заплата у нас достигна рекорд

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Средната месечна работна заплата нараства  и през второто тримесечие на 2020-а и достига 1337 лева. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) заброя на наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2020 година. Според статистиката ръстът за година възлиза на 6.1%, а на тримесечна база – на 1,5 на сто.

Публикуваните числа показват , че средната брутна месечна работна заплата се е увеличавала  всеки месец от разглеждания период – за април 2020 г. тя е била 1323 лв., за май – 1333 лв., а за юни – 1355 лева. 

Оказва се, че най-голямо e годишното увеличение на заплащането в секторите „Операции с недвижими имоти“ – с 15.6%, „Образование“ – с 12.2%, а за  “ Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“се е покачвало  с 9 на сто.

На тримесечна база ръстът е най-значителен при „Финансовите и застрахователни дейности“ – със 7.9%, и при „Образованието“ – със 7 на сто. Най-значително намаление на заплатите пък е регистрирано в   дейностите  „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 12.2%, и „Култура, спорт и развлечения“ – с 8.6 процента.

Най-високи заплати

според статистиката получават заетите в следните сектори:

– „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ – 3 270 лева;

– „Финансови и застрахователни дейности“ – 2 287 лева;

– „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 2 105 лева.

На другия полюс – с най-ниски заплати са наетите в секторите:

–  „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 647 лева;

– „Други дейности“ – 903 лева;

– „Селско, горско и рибно стопанство“ – 973 лева.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!