Нов вирус убива бебета и старци, от белите им дробове излизат гнойни тапи при аутопсия

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Грип у нас все още няма, но съществува друг, който е не по-малко опасен. Има вече респираторен синцитиален вирус, който е страшен за малки деца и старци. Това каза в сутрешния блок на БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

Вирусът причинява инфекция на най-малките въздухоносни пътища на белия дроб.

Удря ни лош вирус: Не си пипайте очите и си мийте ръцетеТормози ни с хрема и болки в гърлото, минава за седмица
Ако хората около вас кашлят и кихат повече о…
Oct 6 2019vijti.com

Респираторният синцитиален вирус е животозастрашаващ за недоносените деца. Опасен и за малчуганите до петгодишна възраст, добави професорът, цитиран от Флагман.

„Възрастните да се пазят като при епидемия! Този вирус причинява бронхиолит. Като се натисне белия дроб при аутопсията на умрялото бебе излизат тапички гной от малките въздъхопреносни пътища“, обясни той.

Респираторният синцитиален вирус протича обикновено заедно с грипа, но сега го е изпреварил.

Според проф. Кантарджиев все още не е късно да си сложим противогрипна ваксина.

„В САЩ от десет деца, които са починали от началото на грипната епидемия, са били заразени от вируси от група Б. Четирите други са били с пандемичния. В момента в страните от европейския регион на Световната здравна организация само в две държави има умерено разпространение на грип – Грузия и Северна Ирландия“, уточни той.

„Докато има отворени прозорци в градския транспорт, няма да има грип, или поне няма да има бурно разпространение на грипа“, добави професорът.

Той препоръча да не се контактува с болни, кашлящи и кихащи, болните да си стоят вкъщи с маски, за да не заразят близките си. Освен това трябва да имат и хигиена на ръцете, подчерта експертът.

„Нека да кихат само в кърпички. Ако правят това в ръцете си, след това ще разпространяват вируса“, обясни Тодор Кантарджиев.

Той посъветва, когато има мъгла, когато температурите са ниски и няма вятър в големите градове, да не се разхождаме дълго време и да използваме шал.

Вирусна пневмония убила 3-годишното дете, случва се веднъж на 10 000Риновирусът се развил мълниеносно и поразил дробовете на момченцето от София

Вирусна пневмония е …Nov 19 2019vijti.com

Източник: Petel

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!