На Томина неделя идете на гробищата

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Светлата седмица завършва с втората Пасха в неделя. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение.

Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома.

Томина неделя се отбелязва през последния ден от седмицата след Великден. Празникът е познат още като Празна неделя или Светла неделя и слага край на празничния цикъл, свързан с Възкресението на Иисус Христос.

В историята Тома е известен с прозвището си Неверни. След като Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях. Когато по-късно те му казват „Видяхме Господа“, той им отвръща: „Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам“.

Христос се обръща към него и му казва: „Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали“.

Названието Томина неделя идва от името на неделния ден, на който според християнския календар възкръсналият Христос се явява на учениците и последователите си.

Седмицата след Великден се нарича още Светла или Празна, поради забраната да се работи каквото и да е. Томината неделя слага завършека на великденския празничен цикъл.

Апостол Тома не е известен само с евангелската история за своето неверие. Той е и един от най-жертвоготовните христови ученици.

Въпреки заплахата от фарисеите, които го търсят, за да го убият, Христос решил да отиде във Витания, за да съживи Лазар. Апостол Тома казал на другите ученици: „Да отидем и ние да умрем с него“.

След като минало известно време от слизането на Светия дух в деня Петдесетница, апостолите хвърлили жребий, за да се види кой къде ще отиде да проповядва божието слово.

На апостол Тома се паднал нелекият жребий да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия. Из земите на Индия апостол Тома удивил хората с много чудеса и мнозина повярвали в проповядваното от него ново учение. Сред тях били и две сестри царици.

Царят, заради покръстването на жена си, която била едната от двете сестри, се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения. От това обаче апостолът по чудо оцелял, но царят не се спрял пред нищо и накрая убил Тома. Апостолът изпълнил своята християнска мисия и завършил живота си с мъченическа смърт.

Но дори и царят, който пожелал смъртта на Тома, скоро приел християнството, убеден от изцелението на сина си Азан, след като се покръстил. Мощите на апостол Тома били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.

Какво се прави на Томина неделя по традиция

С Томина Неделя завършва цикълът от Великденски празници.

Великден на мъртвите е и сред основните традиции и обичаи са повторното боядисване на яйца и замесване на козунаци, последвани от раздаването им на гробищата за починалите. Така Възкресението на Христос се отбелязва и в света на мъртвите.

Освен раздаването на боядисани яйца и козунак, живите преливат гробните места на починалите си близки с вода и вино, прекадяват и палят свещички.

В някои краища на страната хората по стара традиция оставят боядисани яйца на гробовете на близките си, което обаче е в разрез с канона. По-добре ги раздайте, отколкото да ги оставите да се развалят и вмирисват на гробищата.

Самото повторно боядисване на яйца и раздаването им се прави с вяра, че така ще предпазят мъртвите от превъплъщаване.

Традицията повелява да боядисате отново великденски яйца в деня преди Томина неделя, но някои домакини отделят за целта част от боядисаните преди Великден – на Велика събота яйца и ги съхраняват в хладилника до Томина неделя, за да ги запазят пресни.

Други отделят малко от боите, с които са рисували яйцата си за Великден, за да ошарят и тези за Томина неделя, без да влагат допълнително време, усилия и средства за боядисването на яйцата за Великден на мъртвите.

На Томина неделя приключва и периодът, в който не се правят помени за починалите, започнал на Лазаровден. Това е и денят, след който може да почетете душите на починали близки.

На Томина неделя приключва и т.нар Светла или Празна седмица, в която не трябва да се работи.

Какво се прави на Томина неделя извън ритуалите за споменаване на мъртвите

Томина неделя е празник, който е свързан не само с мъртвите. Той е и имен ден за хиляди българи, носещи библейското име Тома, Томислав, Томислава и производните.

В някои краища на страната на празника се устройват борби, панаири и състезания, пеят се песни.

Какво не се прави на Томина неделя

Сред най-честите колебания на домакините освен какво се прави на Томина неделя е какво не се прави на празника. На Томина неделя не се работи домакинска работа, най-вече не се пере. Денят е отреден за празник – Великден за мъртвите и имен ден за живите, носещи името на апостол Тома.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!