Наш медик в Швейцария избухна срещу проф. Чорбанов

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Българският медик в швейцарската столица д-р Аспарух Илиев изригна срещу мнението на имунолога проф. Андрей Чорбанов, който настоя мерките против разпространението на COVID-19 да паднат веднага. 

„За три дни три водещи медии дават думата на лицето Чорбанов да ръси глупости в праймтайма. Браво! Да бяхте поканили академик Петрунов, например. Но е явно по-важно да трупате активи и да се подмазвате на бъдещите политически звезди“, ядоса се д-р Илиев и на журналистите у нас.


Проф. Чорбанов мина нелеко през вируса преди броени седмици 

И обори, по думите му, категоричната и напълно антинаучна теза, лансирана от Чорбанов – че държавите с локдаун са пострадали най-силно от пандемията.

„Държавите с локдаун не са пострадали най-силно, напротив, съхраняването на ресурса на здравните им системи значително намалява смъртността, а борят болни е в пъти по-нисък от Индия или Бразилия, където няма мерки. В този смисъл локдаунът спаси животи.

Последващият анализ в Нейчър прави подробен разбор на мерките, сред които като най-ефективни се оказват дистанция, маски и локдаун, комбинирани заедно.

Не е лошо, преди да говори по епидемиологични въпроси, Чорбанов да прочете някоя и друга публикация или учебник по епидемиология“, посъветва д-р Илиев академика от БАН. И приложи следната таблица за мерките, касаеща репродуктивното число:

Д-р Тодоров: Шефът на „Св. Анна“ да подаде оставка заради изтеклата информация за проф. ЧорбановМорално правилно би било шефът на болница „Св. Анна“ д-р Славчо Близнаков да си подаде оставката. То…Mar 22 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!