Най-тежкият българин с кръвно на атлет и лъвски апетит

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

300-килограмовият Кирил Искренов-Доктора не пие никакви лекарства. Вярва, че доброто му здраве се дължи на баланса в живота, щастливото семейство и умението да се радва на малките неща 

Хапвам и пийвам на корем, всичко ми се услажда, здрав съм като камък. Кръвното ми е като на спортист – 120 на 80. Това са думи на един уникален мъж. Кирил Искренов-Доктора е най-тежкият българин. От години поддържа 300 килограма, плюс минус 10. За разлика от едрокалибрените си събратя великанът от брезовското село Гигинци обаче се чувства чудесно в собственото си тяло дори в най-големите жеги.

По време на преглед лекарите не вярвали на очите си и дори проверявали дали всичко с апарата за мерене на кръвното е наред59-годишният Искренов е убеден, че това чудо се дължи не на ген, а на баланса в живота му – щастливо семейство, приятели, щедро сърце, готово да се раздава. 

Започва деня с уханен билков чай с джинджифил, куркума и лимон сред концерт на пойни птички. Препоръчва на всички този еликсир, идеално средство за тонус и имунитет.

Достолепният мъж хапва обилно – на трапезата му винаги има месо и ракийка. Уважава и виното, но всичко да е с мярка. Важна е приятната компания и благата приказка, е философията на Искренов. Не пие лекарства. За трети път в живота си пил антибиотик миналия ноември, когато трябвало да пребори ковид.

Приятелите му изпаднали в паника заради страховете, че хората с наднормено тегло са обречени, ако пипнат вируса. Докторът направо отсякъл: Няма какво да те гледам, ти си пътник! Аз съм мъжко момче, няма така лесно да се дам!, отвърнал Искренов. И наистина организмът му победил в битката с ковид.

Помогнала и чудодейната билкова смес, фамилна рецепта на прабаба му  Манка, прочута знахарка. Тайната се предава от поколение на поколение.

А славата на Манка се носела надалеч –

изправяла на крак отписани болни.

Неслучайно идвали да я вземат с файтони от цялата област да лекува и бабува.

Рецептата на баба Манка не бих предал дори да ме изправят пред съда, твърди Искренов. В момента знаят тайната той и брат му, надява се един ден щафетата да поеме любимият му внук Георги, сега второкласник.

Една от рецептите на прочутата знахарка е тъкмо за лечение на белия дроб, най-уязвим на инфекцията на коронавируса. Основна съставка на рецептата е тамянът.

Кирил е убеден, че има много позабравени, но изключително ценни народни рецепти, които трябва да бъдат издирени и съхранени. Като изпитаното бабино средство препоръчва греяно вино с черен пипер и мед – идеално срещу настинка. Изпотяваш се обилно и на сутринта си здрав.

За приятелите си Кирил е Доктора, макар да не е лекар  –

преди време бил административен директор на болницата в Радомир.

След смъртта на дядо си обаче поел семейната традиция – да лекува с билки. Негов еталон е дядо му Георги, изключителен българин патриот. В стаята му имаше карта на Велика България, България на три морета, казва внукът. И до днес спазва съвета на мъдрия старец: Помагай винаги когато можеш, доброто винаги се връща!

Кирил помни как е строена семейната къща. Отишъл дядо му Георги в кръчмата и казал: Утре ще бием плоча! На сутринта дворът им почернял от народ – цялото село се стекло да помага. За два часа свършили работата и седнали на софра. Така се строяло някога – всички заедно! Сега алчността и завистта изместиха добротата, казва Доктора. В неговия дом обаче важат старите правила на доброто. Затова  не секва върволицата от хора, дошли за чудодейните прахчета на баба Манка. Сместа от 10 билки е особено полезна за прочистване на черния дроб, за проблемна жлъчка и при  хепатит. Познават я вече в цял свят – Виетнам, Финландия, Швеция Америка, Канада, Испания, Италия. Като видя, че хората броят стотинки, ме заболява сърцето и им подарявам билки, т.е. надежда за здраве, разказва Доктора.    

 Най-тежкият българин не крие, че е щастливец. Рецептата му е проста – винаги да е зареден с добро настроение. Готов е да се усмихне и да помогне на всеки. Край него винаги има обични хора – жена му Лариса, дъщеря му Галя, внуците Георги и Лара.

Ловът е другото хоби на едрия българин

Това му дава и шанс да се прояви като отличен кулинар – няма човек, който да не си оближе пръстите при неговото задушено заешко.  

Доктора е запален родолюбец – на видно място в двора му е черешовото топче, подарък от благодарен пациент от Велинград. Гордее се, че е от поколението, чиято дума е като хвърлен камък и надве не става. Достойнството, искреността, почтеността за него са над всичко.

Не понася хора, които са роби на материалното.

Като дете бил отличен футболист. Над 10 години бил в професионалния спорт. Бил в юношеския национален отбор. По онова време е силен и  бърз като стрела, тогава тежал само 73 кг. Бил толкова издръжлив, че треньорът му лепнал прозвището Гигинския бик. Предричали му бляскаво бъдеще. През 1981 г. обаче съдбата му се преобърнала – на мач на Герена му счупили крака и трябвало да се сбогува с големия спорт и кариера на Стоичков.

Въпреки натрупаните килограми, любовта му към спорта е жива до днес – следи успехите на най-известните атлети по телевизията. В семейството се гордеят със световен и олимпийски  шампион

прославеният щангист Валентин Христов е братовчед на съпругата на Кирил – Лариса.

Ако политиците ни се учат от големите ни спортисти, държавата ни ще процъфти, убеден е Искренов.

Телевизиите го превърнали в звезда, но славата не го главозамайва. Охотно се снима с непознати, дава съвети за здраве. Обича да пътува, обиколил е България надлъж и нашир, навсякъде има верни приятели. Кормува сам минивана си, но напоследък усеща, че му дотежава. Но е много трудно да се отърве от стотина килограма при върволицата приятели вкъщи. Със съпругата му не спират да пътуват.

Болярин, родопчанин и македонец посрещат най-щедро гостите, но да не дава Господ македонец да те намрази, няма спасение, казва Кирил.

Смята, че за влошените ни отношения със съседите в Скопие сме допринесли и ние. Има прекрасни приятели в Скопие. Ние, хората, се обичаме, но политиците се набъркват и става  каша. Гледам цирковете в парламента и виждам, че решението е нови избори – народът да реши, казва Доктора.

Лариса е любовта на живота му, разбрал го още щом я зърнал. Най-силният вирус, който ме е ловил, е любовният. Държи ме и до днес, въпреки че когато ме хвана, бях личен ерген и спортна звезда, връща лентата в романтичните времена най-тежкият българин. Догодина двамата с Лариса ще отпразнуват рубинова сватба – 40 години, откак са се врекли във вярност.

Домът на Доктора е отворен за всички. Входната врата не се заключва, всеки може да почука и да получи добра дума, съвет и лек. Като видя, че някой брои стотинки, ме заболява сърцето и подарявам билки, т.е. надежда, заявява Доктора.

Мисията да помагаш не е за всеки, казва Кирил. Убеден е, че човешката душа, човешкият организъм 50 процента се лекува с думи! Дадеш ли на човека кураж с блага дума, той добива сили да пребори болестта. Тази мъдрост доктора е наследил от приятеля си д-р Спас Добридолски. Мечтата на великана със златно сърце е проста: да се радва на най-голямото си богатство семейството и да помага на хората да опазят най-ценното – здравето.

Енергия от тепетата

Пловдив е невероятен град – иначе нямаше да стане първата ни Европейска столица на културата, казва Доктора. Редовно прескача под тепетата, зареждат го с енергия. Няма друга страна като България, не ми е минало и през ум да я напусна. Болно ми е само, че дръпнахме назад, вместо напред – и в образованието, и в здравеопазването, и особено в морала. Дано пак да тръгнем напред заедно, да си върнем вярата и доброто, казва Кирил Искренов.

Извор измива 200 болести

Селото на най-тежкия българин – Гигинци, до Брезник, е прочуто с манастира „Свети Безсребреници Козма и Дамян“ и лековитото си за 20 болести аязмо. Водата, която лекува очни болести, бъбреци, укрепва имунната система и кръвта, успокоява нервната система, извира от корените на стар дъб в двора на светата обител. Старата църква на манастира е издигната през 1814 г. Манастирът пази частица от мощите на единия от покровителите си – свети Козма. Трите бронзови камбани, по тон всяка, са единствени по рода си в България. Правени са по поръчка в Гърция, по подобие на атонски камбани.

Айран в жегата

Топъл чай, не студена бира или безалкохолно е най-доброто средство в жегите. Не бива да се прекалява и с кафето, за да не се дехидратира организмът, казва Доктора. Препоръчва и айран – истински народен еликсир в разгара на лятото.


Източник: Марица

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!