Мистерията около парите на Десислава Радева се заплита: От президентството крият откъде първата дама е взела 12 бона заплати ДОКУМЕНТ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Мистерията за това кой и защо плаща заплата на президентшата Десислава Радева се заплита, след като от администрацията на „Дондуков“ 2 официално отказват да разкрият има ли конфликт на интереси в трудово-правните й отношения.
От президентството отговориха на официално запитване на ПИК, че Радева при тях няма данни за нейните доходи, но без категорично да заявят дали тя има някакъв тип консултнантски или друг договор с „Дондуков“ 2. „Търсената от вас информация се отнася за лице, което не е в трудово-правни отношения с Президентството“, лаконичен е в отговора си главният секретар на Румен Радев – Димитър Стоянов.
Президентшата Десислава Радева грейна в Забранения град с прекрасен тоалетВ рокля с флорални мотиви грейна в Забранения град президентшата Десислава Радева. Дрехата е с 3/4 р…Jul 3 2019vijti.com

Криенето на истината за получените от Десислава Радева 12 хил. лв. заплати обаче засилва все повече съмненията за конфликт на интереси, тъй като като съпруга на президента е задължително да бъде ясно с кого тя има финансови обвързаности. Ако това е частна фирма, е редно тя да бъде обявена, за да проверят разследващите органи дали по този начин държавният глава не е подчинен чрез жена си на рискови зависимости от бизнесмени.
Припомняме, че въпросът за това къде работи Десислава Радева и от кой взима пари разбуни духовете през последните часове, след като стана ясно, че президентът Румен Радев е декларирал трудови доходи на втората си съпруга в размер на 12 006 лв. за 2018 г., както първо ПИК съобщи.

До момента обаче не беше официално известно Радева да работи каквото и да било, както и да е назначена на трудов договор. Публично се знае, че няма работа още от 2016 г., откакто мъжът й бе избран за държавен глава. Експерти веднага призоваха ако тя има каквито и да било трудово-правни отношения, следва те да се декларирал публично, за да е ясно, че няма конфликт на интереси, независимо дали става дума за частна компания или държавна институция.
Новината, че Радева е получавала пари срещу труд през 2018 г. и това е крито от обществото, предизвика и скандални съмнения, че тя е назначена тайно на някаква позиция в президентството. Това обаче също би било тежък конфликт и след отговора на президентството до ПИК стана ясно, че поне що се касае до трудов договор с „Дондуков“ 2, то такъв няма.

Въпреки това е скандално, че от администрацията на Радев отказват да изяснят изцяло този въпрос и да обясняват прозрачно на обществото откъде е взела Десислава тези 12 хил. лв., за да се пресекат всякакви спекулации.
Още повече, че това не е първият скандал около това какво работи, тъй като преди време тя се беше изфукала с визитка от „Дондуков“ 2, на която бе изписан мейл на президентството. Тогава също така и не стана ясно защо се представя като част от администрацията на държавния глава, както и до днес не е ясно защо ползва кабинет със сътрудници, кола с шофьор на НСО.

Въпросът става все по-остър, тъй като ако Десислава Радева работи другаде и получава заплата, за да върши услуги на трети лица, не би следвало да ползва канцелария, персонал и материални активи на „Дондуков“ 2.
Самата първа дама обясни, че всъщност се самоосигурявала на 1000 лв. през фондацията и затова била назначена на трудов договор. Ако е така обаче, това си е вид заобикаляне на закона, обясниха пред ПИК експерти. Това означава, че без да получава 1000 лв. заплата, Радева е назначена на фиктивен трудов договор към фондацията й „Живата вода“.

Въпросните 1000 лв. така и не постъпват и не излизат от касата й, но пък фондацията ги отчита като разход. В същото време Радева от някъде взима пари, за да си внася осигуровките на въпросните 1000 лв. заплата, за да не й се прекъсвал стажът. Подобна схема е освен нарушение на данъчното законодателство, е и не по-малко скандална, тъй като отново става дума за някакви пари, които незнайно откъде Радева взима, за да си плаща осигуровките през фиктивен трудов договор…
Припомняме, че като странно неграмотно за човек, в чиято биография пише, че е учил счетоводство бе определено от двама независими експерти обяснението на Радева. Българските граждани имат право на самоосигуряване, ако подадат декларация за това в НОИ. В такъв случай те се водят самоосигуряващи се лица, което обаче няма отношение към доходите им. Получените доходи са нещо съвсем различно и те се декларират в годишните данъчни декларации, както е направил Румен Радев.

„Фактът, че той е отбелязал, че съпругата му е получила доходи от трудови отношения, означава, че тези пари са получени, а не дадени за осигуровки, както обяснява тя. Получаването на доходи е едно, а самоосигуряването друго. Ако тя се самоосигурява, без да взима заплата, нямаше да ги има тези пари в декларацията на съпруга.
За да се декларират тези пари, значи някъде се води, че тя ги получава, а пък фондацията си ги отчита като разход, който се оказва в случая от думите й фиктивен разход. Друг е въпросът дали наистина е така.
Тоест, тя има някакъв трудов или граждански договор, по който се води на хартия, че получава пари и явно на тази база й се внасят осигуровки. Дори получаването на парите да е фиктивно, фактът, че се води на договор, си остава. По документи тя има трудово-правни отношения и получава заплата“, категоричен бе пред ПИК експерт счетоводител.

От думите на експертите става ясно, че Радева изобщо няма понятие от счетоводство и е необяснимо как при подобни познания е била назначена на работа във финансовия отдел на ВВС от тогавашния й любовник Румен Радев.
Дори за не толкова експертно запознат човек е ясно, че президентшата всячески се опитва да манипулира фактите в случая, криейки някаква истина, която президентството също скандално смълчава, вместо да разсее всякакви съмнения за конфликт на интереси и зависимости.

Източник: ПИК
Деси Радева захапа Слави: Името на проекта на Трифонов звучи като обида към всички българиИ Десислава Радева скочи срещу Слави Трифонов заради криворазбрания му патриотизъм Първата дама на Б…Aug 6 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!