Министърът на образованието Вълчев: Тази година няма да се провеждат балове!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Тази година няма да се провеждат балове на зрелостниците, каза министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерски съвет.

Никой не препоръчва на този етап балове. Министерството по никакъв начин не регулира кога да се проведат баловете, но много се надяваме да се подобри епидемичната ситуация и да могат да се съберат на бал през юли или по-нататък, каза министърът.

Комичната истина: Абитуриентските балове през погледа на Камен ДоневЕкстравагантният режисьор и актьор Камен Донев реши да пресъздаде еуфорията покрай абитуриентските б…May 21 2019vijti.com

В някои вузове най-вероятно сесиите ще бъдат удължени минимално или няма да има удължаване.

Трудно е да се говори общо за висшите училища, те са 52 със хиляди специалности, по всяка специалност е различно, по всяка учебна програма е различно.

Зрелостниците тази година са 50 000 – 51 000, очакваме около 35 000 да кандидатстват в български висши училища. Миналата година са издадени 2800 удостоверения за кандидатстване в чужбина, тази се очаква да са пак толкова – между 2500 и 3000. Тази година е намален приема в държавните висши училища.
Част от ВУЗ-овете вече отложиха предварителните си изпити, други ги проведоха в електронна среда. Много зависи колко са кандидат-студентите за едно място. За професионално направление Медицина, където е най-силна конкуренцията и се достига до 10 кандидати за едно място, изпитът трябва се проведе при всички условия на равнопоставеност, справедливост, недопускане на преписване и нереални резултати. Затова медицинските училища най-вероятно ще изберат да проведат тези изпити присъствено, при спазването на мерките за дистанция и дезинфекция.

На други изпити, на които кандидатите са по-малко, могат да се отменят и да се стъпи на оценките от ДЗИ.

С оценки от ДЗИ в момента приемат 38 от 52 висши училища по отделни специалности и професионални направления.

„Затова беше важно да проведем ДЗИ, в противен случай висшите училища трябва да организират между 200 и 300 изпита. Много по-добре е ние да организираме един изпит, за който сме подготвени организационно и технически, отколкото те тепърва да се подготвят за всички изпити“ – обясни министърът.

Преслава слиза от сцената, отменя всички участия около абитуриентските баловеПреслава слиза от сцената, научи HotArena. Тежък пролетен вирус повали фолкпевицата. Заради болестта…May 23 2019vijti.com

ЗАЖЕНАТА

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!