Метео Балканс: Рядък за цял свят феномен връхлита всеки момент България

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Интересно природно явление ще премине над България.
По време на преминаването на поредния студен атмосферен фронт над България очакваме да се формира един интересен метеорологичен феномен, който ще доведе до значителни валежи от сняг в Предбалкана и Стара планина. Явлението е познато на метеоролозите като орографска оклюзия.

Държавен служител прави реклама на България пред чужденци на Дунав мост: Маймуно, плащай!Кадър Обществен контрол Митът за гостоприемността у нас доста се разминава с действителността. Потре…Dec 17 2021vijti.com

На много малко места по света хората стават свидетели на толкова добре изразено явление, и то с подобна интензивност. Обикновено такива фронтове през зимата не са богати на влага и валежите от тях са оскъдни в равнините. Последните прогнози на GFS, ICONE и Arpage обаче показват, че на много места в Северна България ще се формират значителни валежи от сняг.

Какво ще се случи?

Към 17 декември над България ще започне преминаването на студен атмосферен фронт от север-северозапад. Няколко дни по-рано част от от Карпатите той се раздели на две части (източен и западен поток ). Западният преминава през цяла Сърбия и се очаква да връхлети България след обяд в петък с усилване на вятъра, понижение на температурата и слаби валежи.

По същото време част от студения фронт поради физическите си свойства (студеният въздух е по-тежък ) е принуден да заобиколи Карпатите, като променя посоката си и нахлува от североизток. През деня и привечер потоците се засрещат в подветрените южни склонове на Карпатите, което ще доведе до формирането на конвергентна линия.

Валежите по конвергентната линия ще са интензивни и в Предбалкана и част от Дунавската равнина снежната покривка може да надмине 10-20 см. за кратко време. Възможни са виелици в планините и проходите в Западна и Централна България.

dunavmost.com

Неочаквана неприятност за новата победителка в „Гласът на България“Големият победител в снощния финал на „Гласът на България“ – Петя Панева все още е опиянена от вълне…Dec 15 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!