Ако сте имали неблагоразумието да се възползвате от промоцията на Лидл за картофи и сте си закупили 2,5 кг в мрежа L 3601, все още имате 2 дни да ги върнете! Разбира се, ако вече не сте ги хапнали… Оказа се, че тестване на продукта е показал завишени стойности на пестицидния остатък хлорпирифос.

И тъй като получените стойности от пестицидния остатък надвишават нормативно определените лимити, производителят не може да гарантира пълната безопасност на партидата.

Как „Лидл” и ОББ прецакват клиентите (РАЗКАЗ НА ПОТЪРПЕВШ)Потърпевш клиент на банка ОББ, пазарувал с картата си в „Лидл”, разказва на какво е бил подложен сам…Mar 9 2020vijti.com

„Тъй като не може да се изключи риск за здравето на потребителите, не се препоръчва консумацията на този продукт“, съветват от веригата. Листчета с информация за гафа и призив да не се консумират закупените вече картофи се появиха в магазините на веригата, сигнализираха читатели на Glas.bg. Обикновено ги залепват на входа на търговския обект, там, където са дезинфектантите.

Вижте какво пишат още от Лидл България:

„Продукт Картофи 2,5 кг в мрежа с партиден номер L 3601 е предлаган в магазините на Лидл България от 02.09.2020 г до 07.09.2020г. От съображения за безопасност Лидл България реагира незабавно и продуктът вече е изваден от продажба.

Този продукт може да бъде върнат до 23.09.2020 г. във всеки един от магазините на Лидл България с касова бележка и сумата за продукта ще бъде възстановена.

Изтеглянето от пазара и съответно връщането от клиенти се отнася само за продукт Картофи 2,5 кг в мрежа с партиден номер L 3601. Всички останали картофи в насипно състояние или друга разфасовка не са засегнати от изтеглянето.

Лидл България се извинява на своите клиенти за причиненото неудобство, свързано със засегнатия продукт.“