Либхер за стачката на своите работници: Изненадани сме! Даваме заплата над средната за област Пловдив

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

За стачка в „Либхер“, един от най-големите заводи съвсем близо до Пловдив. Причината е, че много от работниците са недоволни от заплатата, която получават.
Представяме ви и официалната позиция на немския концерн:
Заводът за хладилници на концерна „Либхер“ в България е пуснат в експлоатация преди 21 години.

Либхер за стачката на своите работници: Изненадани сме! Даваме заплата над средната за област ПловдивNo ExcerptApr 13 2022vijti.com

За този период фирмата ни си е създала име като един от най-добрите и сигурни работодатели не само в област Пловдив, а и в цяла България. За тези 21 години не е имало нито един месец, в който да е било забавено изплащането на заплатите нито с един ден.

Всяка година нивата на възнаграждение се преразглеждат и съответно се напасват в съответствие с нивото на инфлация и на работното натоварване. В повечето случаи ръстът на заплатите значително е изпреварвал нивото на инфлация и винаги е над средния за региона. А големия брой социални придобивки като намалена храна, програмата за запазване здравето на сътрудниците, допълнителната здравна осигуровка за целия състав и др., не може да бъде накратко изброен.

Тази година много преди кризата, свързана с войната в Украйна, беше взето решение заплатите да се повишат с 6% процента за целия състав на фирмата, както и сумата за ваучери да се увеличи като първа стъпка с 60 лева и да стане от сегашните 80 на 140 лева. Което за една средна нетна заплата в производството означава едно общо увеличение от 10-11%.

Във връзка с актуалната икономическа ситуация в страната ще се обмисли и едно по-скорошно увеличение на сумата за ваучери до максимално допустимия размер от 200 лева. Всичко това се прави в момент на безпрецедентно повишаване на цените на всички материали и суровини за производството, както и на всички логистични разходи с над 70 %.

Имайки предвид всичко това, тази видимо външна атака срещу един утвърден и реномиран чуждестранен инвеститор може само да буди недоумение, както у локалното ръководство на завода, така и у ръководството на целия концерн, както и да се отрази на решението на други инвеститори за евентуални бъдещи инвестиционни проекти в България.

12.04.2022 г., Радиново

Христо Георгиев

Управител финанси и администрация

Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД

Източник: plovdiv24

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!