Легенди обвиха странните мистерии, които изплуваха от дъното на язовир „Огоста“ СНИМКИ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Ниското ниво на язовир „Огоста“, причинено от липсата на валежи в региона, многото риба във водохранилището и успешната борба с бракониерите на риба в язовира го превърнаха в туристическа атракция и той ежедневно се посещава от много хора от цялата страна. Това заяви областният управител на Монтана Росен Белчев.

Това е краят! Още един язовир си отива СНИМКИСъстоянието на язовирите в цялата страна е тема, която всички следят, защото едва ли има българин, к…Jan 22 2020vijti.com

В момента в язовира има 152 милиона кубически метра вода, а максималният му обем е 505 млн. куб. м. Водата се е отдръпнала и на много места са се показали острови и полуострови, образували са се малки езерца, в които рибари хвърлят въдици по цял ден.

В края на язовира от водата е изплувала черквата на село Живовци, което заедно със съседното село Калиманци е останало под вода при строежа на язовира през 1985 година.


Снимка: opoznai.bg

Седмици преди това на пoвърхнocттa му се появи странна желзна машина. За нея вече се носят легенди.

Eдни oприличaвaт мaшинaтa нa тaнк и cмятaт, чe e зaбрaвeн пo врeмe нa вoeннo учeниe, други пък вярвaт, чe e трaктoр, или бaгeр, зaбрaвeн при cтрoeжa нa язoвирa. Нa трeти гoлямoтo жeлязo нaпoмня нa бeтoнoбъркaчкa.


Снимка: Vesa Ivanova

От водата стърчат стълбове от някогашната електропреносна мрежа на двете села, туристи намират дори изоставени при сторителството багери и други находки. Заради това по бреговете на язовир „Огоста“, който е вторият по големина у нас след язовир „Искър“, ежедневно се разходжат много хора, а през почивните дни напливът е още по-голям – едни да хвърлят въдици в язовира, а други да разгледат, коментира Белчев.

Областният управител припомни, че язовир „Огоста“ е изгреден преди повече от 30 години с цел напояване на земеделски земи, риболов и производство на електроенергия. През последните години много малка част от него се използва за напояване, заради маловодието електроцентралите по стената му често спират, както е и в момента, но риболовът се радва на голяма популярност и привлича любители от цялата страна.

Язовир „Огоста“ е забранен за промишлен риболов с мрежи, но любителският риболов с въдици се практикува ежедневно. Заради успешните акции на местния клон на Изпълнителната агенция по рибарство и аквукултури, полицията и местното сдружение на риболовците, през последните години бракониерските набези в язовира са пресечени и количеството на рибата в него е много голямо, заяви Росен Белчев.

Източник: БЛИЦ

Язовирите са направени от умни хора, но се управляват от глупави (ВИДЕО)В Перник има вода, защото преди 20 години надстроиха преливниците, за да се събира повече вода. Мног…Jan 19 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!