Къде са най-високите пенсии в България: Градовете-рекордьори

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Възрастните хора в София-град, Перник и Бургас взимат най-високи пенсии у нас, става ясно от данни на НОИ за първите три месеца на годината. Парите за старост на столичани, перничани и бургазлии са над 400 лв. Най-високи са те в столицата. Към месец март средната пенсия в София е била 438 лв., като с увеличението от юли ще стане 460 лв.
Възрастните в три области са взимали под 300 лв. Това са хората в Разград, Силистра и Кърджали.
Статистиката за първите три месеца показва още, че 95 000 пенсионери у нас взимат между 800 и 910 лева на месец. За същия период новоотпуснатите пари за старост за осигурителен стаж и възраст са 15 888, като те са с около 900 повече от миналата година.
Живея в чужбина, но се върнах за ваканцията и осъзнах голямата истина: Заслужаваме си мръсните улици, правителството, малките заплати и пенсииСъбрах близки роднини на пикник с барбекю. Решихме да отидем до едно място недалеч от къщата на майк…Jul 2 2019vijti.com

Припомняме, че огромно е възмущението на пенсионерите, които са придобили право на пенсия и които са принудени да чакат в продължение на четири месеца, за да получат своите пенсии. Сегашният социален министър Бисер Петков се измъкна като по чудо преди година от уволнението благодарение на майките с деца в неравностойно положение. Но отношението на НОИ към пенсионерите, достигнали възрастта за пенсия, е под всякаква критика.
Говори се, че преди да стане министър, когато се е кандидатирал за шеф на НОИ, Петков е обещал да съкрати този ужасяващо дълъг четиримесечен срок.
Сега е министър, но явно обещанието е забравено. На около четиридесетия ден след подаването на документите бъдещият пенсионер получава разпореждане за минималната пенсия от 207 лева и чака.

Само че ако работодателят го е освободил от работа веднага, се получава един период от време, в което човек на практика остава без доходи или с минимални такива. Което се случи и с мен.
Едно такова отношение след 35-40 години труд е не само мъчително, но и унизително. Всеки един бъдещ пенсионер си знае съдбата и на какво е обречен, но поне бюрокрацията би могла да се поразмърда малко, за да не поставя хората в трудна за оцеляване ситуация.
От друга страна, телковете взеха пенсиите на 1370 инвалиди.

1370 инвалиди са загубили правото си на пенсия, защото по новите правила на ТЕЛК им е намален процентът на увреждане и са паднали под 50%, който е минималният за получаване на инвалидна пенсия. Това е станало само за последните четири месеца на 2018 г., показват данни на Националния осигурителен институт.
За последните три месеца на 2018 г. по новите правила на телковете е намален броят на хората с възстановени след преосвидетелстване пенсии, показва още анализът на НОИ. Анализът на здравното министерство показва, че 8% от хората с увреждания са ощетени, като им е определен по-нисък процент инвалидност. Това е и причината да се предложи нова формула, която в момента се обсъжда. Тя предвижда събирането на процента на болестите да се прави, когато поне две от уврежданията дават над 50% инвалидност.

Всички хора, които са получили по-нисък процент на увреждане от ТЕЛК след август миналата година, да могат отново да преминат през комисиите, но след като се промени приложението с видовете заболявания и процентите към тях, предлагат от представителните организации на хората с увреждания. Те искат и за част от болестите да се дават по- високи проценти.
Източник: Ретро
2 млн. пенсионери с увеличение на пенсиите от 1 юли: Разпореждания няма да се изпращат, справка може да се направи по електронен пътНад 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение с 5,7% на пенсиите си от 1 юли 2019 г. Промяната е в …Jun 25 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!