Купувачът на „Виваком“ взима и Би Ти Ви

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Купувачът на „Виваком“ – компанията за телекомуникационни и медийни услуги в Югоизточна Европа „Юнайтед Груп“ най-вероятно ще бъде и новият собственик на Би Ти Ви, научи ексклузивно Lupa.bg. Това обаче ще стане чрез препродажба от най-богатия чех – Петр Келнер, който купува компанията – майка СМЕ, но няма намерение да се занимава с телевизия у нас.

Слави Трифонов скочи срещу бившите си работодатели: Би Ти Ви се нуждаят от психологСлави Трифонов скочи срещу бившите си работодатели Би Ти Ви и срещу продуцента Маги Халваджиян. В гн…Sep 12 2019vijti.com

„Юнайтед Груп“, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners, до преди време участваше съвместно с инвестиционната група PPF на Келнер в преговорите за придобиване на американската компания CME (Сентрал Юропиън медиа ентърпрайзис), в чието портфолио е българската телевизия „Би Ти Ви Медия груп“.

Петр Келнер, чийто фонд е собственик на българския мобилен оператор „Теленор“, бе кандидат за купувач и на Нова телевизия, но КЗК не разреши сделката заради пазарна концентрация. Ситуацията с Би Ти Ви обаче е различна, тъй като PPF придобива компанията-майка на международно ниво.

Освен Келнер към СМЕ на първоначалния етап проявяваше интерес и американската компания Discovery, известна с едноименните телевизионни канали. В началото на преговорите за Би Ти Ви PPF участваше в консорциум с „Юнайтед Груп“ – компанията, която притежава телеком оператори, тв доставчици и канали на територията на бивша Югославия.

Според източници на Lupa.bg сделката за БТК върви паралелно с тази за Би Ти Ви. След като „Юнайтед Груп“ придоби „Виваком“, съвсем скоро се очаква официално и Би Ти Ви да има нов собственик, а именно – фондът на Петр Келнер – PPF. Чехът обаче няма никакъв интерес да се занимава с телевизия у нас, или в Румъния и Словения, които също влизат в пакета на СМЕ. Така българската телевизия ще бъде препродадена на „Юнайтед Груп“, твърдят запознати с медийните сделки.

В „БТВ медиа груп“ като миноритарен собственик с 6 % участва и рекламният и медиен консултант Красимир Гергов. Според източници на Lupa.bg засега Гергов няма намерение да продава дела си в Би Ти Ви.

Базираната в Амстердам „Юнайтед Груп“ стана шестият поред собственик на Българската телекомуникационна компания (БТК), позната с търговската си марка „Виваком“. Неофициално се твърди, че „Юнайтед Груп“ е броила 1,3 милиарда евро на досегашния собственик Спас Русев, който преди време купи БТК за 750 милиона евро. Това прави сделката най-голямата в най-новата българска корпоративна история. До този момент подобни суми не са плащани за компании, базирани в България.

„Юнайтед Груп“ започва дейност през 2000 г. като малка кабелна компания в Сърбия, но в следващите 12 години разраства сериозно бизнеса си с придобиване на други оператори и телекомуникационни активи. През 2012 г. преструктурира бизнеса си, а от март 2019 г. става мажоритарна собственост на британската „БиСи Партнърс“ (BC Partners). Другият акционер е Кей Кей Ар (KKR). Компанията се опитва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите и за целта наскоро придоби Теле2 (Tele2) в Хърватия за 220 милиона евро. Притежава също така активи в Словения, Босна и Черна гора.

Любопитна подробност е, че PPF Group на чешкия милиардер също е регистрирана в Амстердам. Названието произлиза от První privatizační fond („Първи приватизационен фонд“). През юли 2018 г. инвестиционното дружество PPF на Петр Келнер придоби „Теленор България“. Тогава PPF плати на норвежката Telenor общо 2,75 млрд. евро за бизнеса у нас, в Сърбия, Черна гора и в Унгария.

Чешкият милиардер Петр Келнер е на крачка да придобие Би Ти Ви

По информация на Bloomberg Петр Келнер започва да натрупва богатство по време на продажбата на държавни компании след падането на комунизма в бивша Чехословакия. Основните му инвестиции са в телекомуникационната и финансовата индустрия, като в края на миналата година PPF притежава активи за над 38 милиарда евро. Той контролира телекомуникационния оператор O2 Czech, както и оператори в няколко други източноевропейски държави, докато неговата потребителска кредитна компания Home Credit е активна в 10 страни, като Русия и Китай са най-големите пазари.

В началото на тази година пък американският сенатор Марко Рубио поиска спиране на сделката, чрез която PPF Group на Петр Келнер трябва да придобие мажоритарен дял в CME. В писмо до администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп сенаторът призова да се направи цялостен преглед в контекста на последиците за националната сигурност на решението на собственика на СМЕ – AT&T да се раздели със своята компания. CME Group има дейност в Чехия, България, Румъния, Словакия и Словения с общо 97 милиона зрители и някои от най-гледаните новинарски програми в Централна и Източна Европа, посочва Рубио.

Републиканецът Марко Рубио е председател на Комисията за Китай в Конгреса на САЩ. Той е член на сенатската Комисия за международни отношения и разузнаване. Според него компанията на Келнер и самият той били известни, че действат като „подставено лице на Китай в Чешката република“ и че притежаваните от PPF телекомуникационни компании работят с Huawei Technologies за изграждане на 5G мрежи.

От фонда на Келнер заявиха, че сенаторът се позовава на фалшива информация, разпространявана от чешки политици. „PPF купува СМЕ в допълнение на телекомуникационния си бизнес и без никакви задни мисли. Като част от процеса за придобиване на СМЕ си сътрудничим с всички регулаторни власти и им предоставяме цялата необходима информация“, коментира тогава чешката група.

Lupa.bg научи, че именно заради т.нар. „китайска връзка“ на Петр Келнер на последния етап от преговорите за закупуване на СМЕ и респективно на Би Ти Ви, чехът отново играе с британската „Юнайтед Груп“, за да може да склони международните партньори към финализиране на мега медийната сделка по придобиване на редица телевизионни канали в Централна и Източна Европа.

Би Ти Ви поряза Маги Халваджиян: Мечтата му няма да стане реалностМечтата на Маги Халваджиян няма да стане реалност Би Ти Ви поряза Маги Халваджиян. Главният изпълнит…Sep 14 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!