Костадин Ангелов: Ваксината за COVID-19 ще е безплатна за всички българи

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви новина за ваксината срещу ковид, която ще бъде приета добре от всички българи.

Здравните власти в България наблюдават трайна тенденция за повишаване излекуваните на дневна база в страната – почти 1000 души на денонощие. Това каза на брифинг в Министерски съвет във връзка с разпространението на COVID-19 министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов

„Общият брой на заболелите медици е 3459, активните случаи са 1802, на домашно са 1672, в лечебни заведения – 121, в интензивен сектор 9. Имаме до момента 22 починали, от тях 17 лекари, 2 медицински сестри, двама санитари, 1 фелдшер“, сподели пред журналистите проф. Ангелов.

По думите му мерките до настоящия момент показват, че успяваме да се справим с контрола на инфекцията – на 14-дневна заболеваемост сме в средата, по данните за 14-дневна смъртност вчера България е на седмо място от 30 страни. Смъртността от коронавирусна инфекция у нас е съизмерима с тази в страни като Франция и Испания.

Той се спря и на самолечението с антибиотици. „Азитромицинът и който и да е друг антибиотик не лекува коронавирус. Той се назначава в случаите, в които има опасност от бактериална инфекция. Именно затова започването на антибиотик и дексаметазон в началните фази на заболяването може да доведе до смърт“, предупреди проф. Ангелов.

Проф. Ангелов коментира, че има известна доза на неразбиране защо не се затварят училищата. Той каза, че философията е там, където има 15% заболели да се изведат школата на дистанционно обучение. Министърът припомни, че оттам нататък местните власти могат да анализират и да преценяват за по-строги мерки, пише факти.бг.

„Има една мярка, която много се коментира – ограничаването на хората на 65 г. и до 65 г. До нея стигнахме след изключителен анализ. В началото имаше няколко възможности – да имаме 3-часови коридори, след това да имаме един 3-часов коридор, имаше предложение за два коридора по два часа. След разговори с търговците те казаха, че това ще затрудни работата. Затова избрахме от 8 до 10 ч. сутринта. Предстоят дни, в които може да имаме занижаване на температурите, затова ще изместим коридора от 14 до 16 ч. Ако видим, че има струпване на хора, този коридор ще бъде разширен по време. Има и изключения, които ще се решават индивидуално“, обясни проф. Ангелов.

„Ваксината за коронавирус ще бъде доброволна и безплатна за всички български граждани. Очакваме да приключат преговорите и регистрацията на ваксините на европейско ниво. От първите 6 ваксини, които ще бъдат произведени, България е заявила интерес към 3 от тях. Тези три ваксини са от първите, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата, което гарантира тяхната безопасност, приложимост и стандарти на високо качество и ефективност. Тогава българите ще имат достъп до тази ваксина – всички, които проявят интерес, това ще става доброволно. Достатъчни количества ваксина ще има за всички уязвими групи: граждани над 65 години, хора с хронични заболявания и тези, които са на първа линия – българските медици. Тя няма да влиза в имунизационния календар на България“, допълни той.

Установиха -Може да имате антитела за коронавирус дори и да не сте боледували Учени от университета Упсала (Швеция) решиха да разберат доколко възрастта, на която човек се пенс…Nov 9 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!