Космическо шоу закри игрите в Париж. Златният пътешественик, златните момичета и момчета вече гледат към Лос Анджелис (Снимки)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Боряна Калейн и Семен Новиков гордо дефилираха с българското знаме на „Стад дьо Франс“, Стилияна Николова показа сила с усмивка

Истинско „извънземно“ шоу с поглед към бъдещето – от Париж и Франция към Лос Анджелис и САЩ, предложи церемонията по закриването на олимпийските игри. Космическата част започна с кацането на „Стад дьо Франс“ на Златния пътешественик – препратка към изстреляната от сондата „Вояджър“ през 1977 г. така наречена Златна плоча към космоса. Златният пътешественик е събирателен образ на френската история от времето на щурма на Бастилията през научната фантастика и видеоигрите. Идеята на режисьора е, че пътешественикът е срещнал плочата с музика в пространството и тя го е насочила към Земята. Тогава планетата ни вече е покрита с пясък и героят се опитва да я възстанови. Точно както е направил Пиер дьо Кубертен с олимпийски игри в Гърция. Появата на пътешественика бе и начинът да бъдат представени олимпийските кръгове.

Том Круз се спусна от покрива на „Стад дьо Франс“, за да направи поредната невъзможна мисия – възможна.

Тичайки през шпалира от атлети от всичк икраища на света, излезе на сцената. И взе олимпийския флаг от кмета на Лос Анджелис Карен Бас след символичното предаване малко по-рано от кмета на Париж Ан Идалго към Томас Бах и от президента на МОК към градоначалника на града домакин на следващите олимпийски игри. Том Круз яхна мотор и отпраши със знамето с петте олимпийски кръга… към Лос Анджелис. Там се пренесе виртуално цялата церемония. В щафетата със знамено се включи и легендата в атлетиката Майкъл Джонсън.

Край палмите в Лонг Бийч и знака на игрите през 2028 г. забиваха Били Айлиш, Снуп Дог, „Ред хот чили пепърс“ и Д-р Дре. Всеки от музикантите е роден в Калифорния.

По този начин бе предадена олимпийската щафета.

Грандиозното шоу на френска зема с американски привкус бе планирано така, че да загатне какво ще очаква света след 4 г., когато игрите ще бъдат в Лос Анджелис.

Когато действието се върна обратно на „Стад дьо Франс“, новият френски идол Леон Маршан донесе олимпийския огън, който три часа по-рано бе взел от градините Тюйлери.

Томас Бах обяви игрите в Париж през 2024 г. за закрити.

Атлетите, начело с Маршан, изгасиха олимпийския огън.

За да пламне отново след 4 г. в Лос Анжелис. И като намигване за предстоящите игри в САЩ на стадиона Yseult изпълни My Way. Парчето стана популярно заради Франк Синатра, но оригиналът Comme d’habitude е на французина Клод Франсоа от 1967 г.

***

Олимпийската вицешампионка в художествената гимнастика Боряна Калейн и олимпийският шампион в борбата Семен Новиков внесоха българското знаме на „Стад дьо Франс“. Българските знаменосци за закриването на олимпийските игри дефилираха гордо заедно с атлетите носещи флаговете на всяка една от 206-те страни, участнички на игрите.

Боряна Калейн и Семен Новиков с българскот ознаме на церемонията по закриването на олимпийските игри в Париж. СНИМКИ: LAP.BG
Боряна Калейн и Семен Новиков с българскот ознаме на церемонията по закриването на олимпийските игри в Париж. СНИМКИ: LAP.BG

След като флаговете направиха кръг по лекоатлетическата писта от външната страна на сцената в центъра на стадиона, бяха поканени да влязат и хилядите атлети от националните делегации. Голямо българско знаме бе основен маркер за родната група.

Малката голяма Стилияна Николова показа, че е готова да се бори за мечтата си в Лос Анджелис дори и само с появяването си в родната делегация. Върху гърба на човек от щаба на националния отбор по художествена гимнастика, Стилияна показа сусмивка, че ще превъзмогне всичко, случило се по време на състезанието й в Париж.

В 22 часа българско време започна финалното шоу на олимпийските игри в Париж – церемонията по закриване!

Балонът с олимпийския огън край статуя в градините Тюйлери преди старта на закриващата церемония.
Балонът с олимпийския огън край статуя в градините Тюйлери преди старта на закриващата церемония.

Началото бе с легендарната песен „Под небето на Париж“ на още по-легендарната Едит Пиаф в изпълнение на Зао дьо Сагазан и хора на академията „Хендел Хендрикс“.

С първи кадър от градините Тюйлери и 30-метровия балон с олимпийския огън, който стана популярен по целия свят от 26 юли.

Огънят бе символично взет от балона и тръгна отново на път. Засега към „Стад дьо Франс“, където се пренася основното действие. Първи с пламъка потегли новият герой на Франция – четирикратният шампион в плуването Леон Маршан.

Леон Маршан и олимпийския огън
Леон Маршан и олимпийския огън

На стадиона бе изпълена „Марсилезата“, като химнът на страната домакин бе в много по-мек симфоничен вариант.

В церемонията участваха 9000 души, 270 от които бяха само артистите.

"Стад дьо Франс" - в началото
„Стад дьо Франс“ – в началото
Президентът на Франция Еманюел Макрон и президентът на МОК Томас Бах на "Стад дьо Франс". СНИМКА: РОЙТЕРС
Президентът на Франция Еманюел Макрон и президентът на МОК Томас Бах на „Стад дьо Франс“. СНИМКА: РОЙТЕРС

***

Както можеше да се очаква, организаторите начело с режисьора Тома Жоли напомниха на всички, че са във Франция, с велики песни на Шарл Азнавур и Жо Дасен. Не мина и без Freed from Desire на Гала, която се превърна в нещо като химн на големи спортни форуми.

Последва награждаването на трите най-добри в женския маратон, с който завърши атлетическата програма на игрите.

Музиката влезе отново в главната роля по-късно с култовата френска инди рок група „Феникс“. Неиният лидер Тома Марс е зет на великия Франсис Форд Копола („Кръстникът“, „Апокалипсис сега“ и т.н.), тъй като е женен за дъщеря му София.

***

Часове преди шоуто да започне българските спортисти и треньори, които щяха да участват в церемонията по закриването на олимпийските игри в Париж, си направиха обща снимка в олимпийското село, преди да се отправят към „Стад дьо Франс“, за да участват в грандиозното събитие, гледано по целия свят и от около 72 000 зрители на живо.

Българската делегация за церемонията по закриването. Снимка в олимпийското село пред ипотеглянето към "Стад дьо Франс".
Българската делегация за церемонията по закриването. Снимка в олимпийското село пред ипотеглянето към „Стад дьо Франс“.

 

***

България завърши на 26-о място в класирането по медали в Париж. 

***

По-рано през деня шефката на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева публикува снимка заедно с олимпийския шампион и световен рекордьор във вдигането на тежести Карлос Насар и неговата приятелка – Магдалина Миневска.

„С Карлос и Маги днес в Олимпийското село. Вярвах, че и двамата след Олимпиадата ще се снимат с медалите си… Явно ще трябва да направят снимката на следващите Олимпийски игри в Лос Анджелис 2028! Пожелах им го днес! Не всичко е медал в този живот“, написа Раева.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!