Колко струва олиото във Франция, Италия и Англия

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Бутилка олио у нас е по-скъпа от тази в европейски страни. Екипите на NOVA във Франция, Италия и Великобритания провериха колко струва литър в местните хранителни вериги.

Билла: Забравете за промоционалното олио, извиняваме се!Неприятно изненадани останаха днес клиентите на голяма търговска верига у нас. Става дума за магазин…Mar 11 2022vijti.com

Франция

Във Франция екипът ни провери цената на олиото в популярна търговска верига в Ница. Тя зависи от марката на продукта, но все пак се движи между 1,70 и 3,80 евро за литър.

Италия

Две седмици след войната в Украйна италианските запаси със слънчогледово масло и олио са изчерпани. Причината за това е, че Италия внася продукта предимно от Украйна и Русия, а войната спря доставките.

Олиото е изключително важен продукт за хранителната индустрия на Италия заради производството на хлебни изделия, включително и италианските спагети. Домакинствата обаче използват предимно зехтин.

Ако само преди няколко дни определена марка олио в магазините се продаваше за 1,50 евро, сега вече е 2,30 евро.

Англия

В Англия екипът на NOVA отива на пазар в магазин от нисък ценови клас. Избираме него, защото е един от малкото, които увеличават клиентите си на фона на рекордната инфлация, а и защото е най-близко като предлагане до познатите в България хранителни вериги.

Литър олио струва 1,09 лири, или около 2,50 лв. Във Великобритания за бутилка олио и зехтин екипът ни плаща 3,68 лири, или около 9 български лева. При минимална надница от 10 паунда на час британците спокойно могат да си купят девет бутилки олио. За сравнение, в България на минимална заплата за час работа – една бутилка олио остава несигурна.

Великобритания, за разлика от България, произвежда изключително малко собствено олио и разчита основно на внос. Въпреки пандемията и войната в Украйна, цените на този продукт не са се увеличили с повече от 10% за последните две години.

Причина е сериозната конкуренция между хранителните вериги, които се стараят да поддържат ниски цени, за да привличат повече клиенти.

Десетлитрова туба за €20. Българи се юрнаха за олио към съседна ГърцияПовишаването на цените на олиото и други продукти от първа необходимост у нас накара много жители на…Mar 12 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!