Кога се пада Великден през 2023-Необичайно рано е-Ето как да се подготвите

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Възкресение Христово е най-важният празник за православните християни. Не се отнася за конкретна дата, а се изчислява всяка година. Само едно нещо е постоянно: денят от седмицата е неделя. Разликата в датите с католическата неделя обикновено е седем дни, поради изчислението по различни календари (юлиански и григориански).  Великден през 2023 г. за православните ще бъде 16 април .

Това е първата неделя, която е най-близо до пълнолунието, което е непосредствено след пролетното равноденствие. Католиците ще празнуват Възкресението на Божия син седмица по-рано. С какви традиции е свързан този празник, разказваме по-нататък в статията.

ВЕЛИКДЕН ПРЕЗ 2023 Г. ЗА ПРАВОСЛАВНИТЕ

За вярващите 50 дни преди Възкресение Христово започва строг пост, наричан още Велики. Така православните очистват грешното тяло и душа, за да дойдат с чисти помисли на всенощната Великденска служба.

По-близо до 12 часа през нощта камбаната възвестява началото на големия празник. Служителите на църквата се обличат в празнични бели одежди за Великден, а службата преминава много тържествено. Самата атмосфера в храма тази вечер е особено възвишена. И думите „Христос воскресе!“ невероятно вдъхновяващо.

К

озунаците се пекат в четвъртък или събота, защото в петък не се препоръчва да се пекат. Вярващите боядисват яйцата в различни цветове, но първоначално те са правени само червени. Яйцето символизира възкресението на Исус. Всички продукти за освещаване са поставени във великденска кошница и, покрити с празнична салфетка, и се носят в храма.

Козунакът е символ на живота на Исус Христос на света.

Млечни продукти (масло, извара). Шепа извара и парче масло символизират Голгота, където е разпъването на Божия син.

Боядисани яйца. Яйцето означава възраждането на живота, символизира възкресението.

Агнешко месо. Служи като напомняне за агнето, заклано в чест на блудния син, който се завърна у дома.

Традиции, свързани с Великден

Преди освещаването в кошницата се поставя запалена свещ. След като отидете в храма, не е необходимо да се изхвърля. Свещта се носи вкъщи ако можете да я отнесете запалена е най-добре. Преди това топлите напитки не са били освещавани.

Великденската служба завърши призори с шествие: духовенството обиколи църквата три пъти с хоругви в ръце. Свещеникът произнася прощални думи, благослови всички енориаши и поръсва донесената храна със светена вода.

Осветената кошница се носи вкъщи и цялото семейство се събира на трапезата. По традиция присъстващите на трапезата се прекръстват – удрят боядисани яйца едно в друго. Всеки се бори яйцето му да оцелее: това означава, че той ще бъде силен и здрав.

Освен това на Великден има редица забрани. Например, остатъците от осветени продукти не трябва да се изхвърлят, препоръчва се да се дават на животни. Не можете да ругаете и да скандализирате. Също така е забранено да се занимавате с тежък физически труд, ръкоделие и почистване на къщата. Поръчките трябва да бъдат направени преди празника.

Не копайте в градината. И ако не е изминала година от смъртта на някой от роднините, тогава преди Великден обикновено е забранено да се бърка в земята. Не можете да се жените и да правите сватба на Великден. Не е толкова важно дали ще отидете на църква, дали ще се поклониш там. По-важно е да имате Бог в душата си и да спазвате Божиите заповеди. Ето какво е истинската вяра!

Нека светлият празник Великден премине мирно!

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!