Кога се пада Великден през 2022 г.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Православните вярващи се чудят на коя дата ще се празнува Великден през 2022 г. Този ден може да се изчисли по специален календар, което прави празника подвижен.

Кога е Великден през 2022 г

През 2022 г. светлият празник Великден се пада на 24 април. На следващия ден – 25 април – ще бъде почивен ден. Това е най-ранният Великден. Ако датата му може да се промени, то денят от седмицата винаги остава същият – неделя. Този ден е кръстен в чест на възкресението на Исус.

Скоро е първата от трите големи Задушници през 2022 година – ето точните дати на всички: На Задушница си спомняме за всички онези, които са си отишли от живота ни и се молим за покой на те…Jan 30 2022vijti.com

Протестантите и католиците ще празнуват Великден по-рано от православните християни – на 17 април.

Какъв календар определя датата на Великден

Можете да определите датата на празника с помощта на лунния календар. Можете да го изчислите сами, но за това трябва да знаете кога ще бъде първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Великден винаги се пада на първата неделя след него.

За православните християни и католиците Великден е основен празник, но техните традиции са различни. Датата на това тържество и за двете деноминации е подвижен.

Православната църква се придържа към Юлианския календар, докато католиците използват Григорианския календар. Според този календар датата на празника се определя от Слънчевата система. Разликата между двата календара е 13 дни, като първо празнуват католиците.

Всяка година на службата, която се провежда в църквата Възкресение Христово в Йерусалим, се пали Благодатният огън. Цялата църковна служба се предава на живо. След това огънят се доставя в различни страни и се пренася в църкви в големите градове.

По празниците в църквите се провежда богослужение, което разказва за събитията, случили се преди 2 хиляди години, когато Исус Христос умря и кога се случи неговото възкресение.

Преди началото на празника православните вярващи се опитват да спазват строг пост, който продължава седем седмици.

Нострадамус предрече 8 СМРАЗЯВАЩИ бедствия през 2022: Ядрен взрив и три дни пълна тъмнина! Един от най-известните пророци в световната история, Нострадамус, и до днес вълнува съзнанието на м…Jan 30 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!