Кметове на бунт срещу добива на злато в Средна гора

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

5 общини се вдигат на бунт срещу проучване за добив на злато в Средна гора. Кметовете на Брезово, Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови се срещат днес, за да обсъдят общи действия. „Ще изпратим писма до Министерски съвет, канадската компания „Дънди Прешъс Металс“ и министерството на енергетиката, в които апелираме да се спрат проучванията за добив на злато“, обясни пред kmeta.bg градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров. Той допълни, че както те, така и жителите на населените места са разтревожени от предстоящите проучвания в местността „Свети Никола“. Теренът е с площ от 155 кв.м.

Бялото злато за тялото ви- като научих колко е полезно веднага започнах поне веднъж на ден да ям от него Наскоро маслото загуби позицията си сред храната. Казват, че има много холестерол, вреди на фигура…May 30 2020vijti.com

Припомняме, че „Дънди Прешъс Металс“ държи концесиите на златните мини в Челопеч и Крумовград. Разрешението за търсене и проучване за метални полезни изкопаеми в Средна гора е издадено на 13 декември миналата година от министерството на енергетиката. То е за срок от 3 години. За този период компанията инвеститор ще вложи минимум 470 000 щатски долара в търсещи-проучвателни дейности.

Срещу проучването обаче петте общини вече са сформирали инициативен комитет. „Вярвам, че самата компания ще се оттегли сама, все пак никой не иска да работи в условията на отпор от местни жители и общинска власт“, коментира още Живко Тодоров. Кметовете ще изтъкнат в писмата си до изпълнителната власт и канадската компания, че изcлeдвaниятa и дoбивът нa злaтo и цeнни мeтaли мoгaт дa причинят зaмърcявaнe нa oкoлнaтa cрeдa – на въздуха, водата и почвата, и дa прoмeнят рeлeфa, а оттам да навредят и на здравето на хората, на техния поминък, който е земеделие и туризъм.

Живко Тодоров обясни, че може да има и сериозни проблеми и с питейната вода за жителите на Cтaрa Зaгoрa, тъй като тя идва от подпочвените води в региона. Кметовете са притеснени за туризма в областта заради използването на цианидни съединения при проучванията за добива на злато. Затова и в писмата си ще настояват за прекратяване на даденото концесионно разрешение. Жителите пък са готови и на протестни действия, ако такива се наложат, тъй като лозарството, маслодайните рози и минералните води са основен техен поминък.

Кметът на Брезово Христо Енков алармира пред kmeta.bg, че на риск е изложено и културно-историческото наследство, тъй като в целия район, който ще се проучва, са тракийските светилища и гробниците на владетелите. Миналата година там бе открит летният дворец на Севт III.

„Сертифицирал съм Брезово, включително и частта от местността „Свети Никола”, която попада в общината, като екологично чист район“, обясни още Христо Енков. Има и идея да се развива био земеделие и по този начин да привлекат млади хора в общината. Всичко това обаче едва ли ще се случи, ако в средногорските общини се разреши добива на злато.

Килограми злато и пари в къщите на Мендуто! Полиция обискира и къщите на фамилията в СтолипиновоОбиските в Пловдив продължават. Още две къщи, в които живеят близки на арестувания лихвар – Мендуто,…May 21 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!