Климатологът проф.Рачев: Чака ни най-лютата зима от 100 години насам!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Макар зимата да ни се струва на светлинни години разстояние, до нея остават по-малко от 5 месеца. А навремето дедите ни са съдили за зимата по лятото – наблюдавали са циклите и променливите в природата, за да прогнозират времето за следващите сезони.

Е, днес имаме много по-съвременни средства за прогнозиране на времето и вече имаме първата „зимна“ прогноза не от кого да е, а от климатолога проф.Георги Рачев :

Прогноза за времето през юни: От порои и гръмотевици до жеги 36 градусаСпоред Националния институт по хидрология и метеорология, валежите през юни ще бъдат около нормалнит…Jun 2 2021vijti.com

Поне до 13-14 август времето в България ще се запази същото и ще бъде все така горещо с максимални температури около 40 градуса. Това каза проф. Рачев по bTV.

През цялото време не се очакват валежи.

Само Балканите от цяла Европа поемат новата вълна на жега, идваща от Африка, коментира той. „Времето е единствено и само за море, не виждам какво друго може да се прави“, коментира специалистът.

„Ако съдим по горещниците, зимата ще е най-студената от 100 години“, това каза проф. Рачев, позовавайки се на народното поверие , че след горещо лято идва студена зима. Той обаче уговорката, че миналата година е имало същите предпоставки, но сериозно падане на температурите нямаше.

Климатологът използва случая да подчертае, че лошото време има и добре страни. Зимните и пролетните валежи са напълнили язовир „Камчия“, от който се черпи вода за Черноморието. „Ако не беше валяло, сега там нямаше да имат вода да си измият очите“, каза проф. Рачев.

Сега им е времето: Листата на смокинята оправят кръвната захар, безценни са при язваЛистата от смокиня свалят кръвната захар, лекуват язва и редуцират теглото, за да станете по-слаби и…May 25 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!