Климатологът проф. Георги Рачев: Утре ще се случи нещо невиждано от 50 дни

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Днес наистина закриваме лятото, макар че едва ли ще говорим за сериозно застудяване, заяви климатологът
Оказа се, че петте най-горещи лета са регистрирани именно през последните 5 години, а от утре започва първото по-сериозно захлаждане.
„Днес наистина затваряме лятото, макар че едва ли ще говорим за сериозно застудяване. Днес 30-32 градуса, а утре максималните температури ще бъдат от порядъка на 20-21 градуса, определено хората ще усетят есента“, каза климатологът проф. Георги Рачев пред Bulgaria on Air.
Той допълни, че лятото, което отминава, наистина е едно от най-топлите, затова по-всяка вероятност зимата няма да е студена. Било е най-топло за северното полукълбо откакто се водят метеорологични наблюдения.
Проф. Рачев с прогноза за Звяра от изток и каква зима ни чакаЗимата тази година не се очаква да е по-топла от обичайното. Малко вероятно е да станем свидетели на…Sep 12 2019vijti.com

По думите му, зимата ще бъде поредната „модерна зима“ – по-топло от нормалното. „Пак ще има сняг, пак ще има виелици, пак ще има дни с отрицателни температури“, увери той и добави, че това ще се случва по-рядко.
„Засега глобалните прогнози, които се дават за Северното полукълбо, е топла зима за Европа, а за Балканския полуостров температури с до 1 градус и половина над нормата. Което за цял сезон е доста и съществено, посочи проф. Рачев.
„Утре може би ще видим дъжд. От 50 дни в България – от Голяма Богородица, в България не е имало сериозен дъжд“, изтъкна той.
По думите му студеното време, доколкото може да се каже, че е такова, защото ще бъдем в нормалните температури за края на септември, ще продължи до неделя, а след това ни очаква ново затопляне.

Световните метеоцентрове прогнозират един валеж във вторник-сряда следващата седмица. „Ако обстановката се затвърди, може би ще видим дъжд и на 24-25 септември“, обясни проф. Рачев.
След това ще усетим „последните издихания на лятото“ – сравнително топло, сухо и слънчево за сезона.
„Дори началото на октомври има едни доста смели прогнози за температури над 30 градуса, затова нищо чудно да се радваме на топло време“, заключи климатологът.
В предишно свое интервю климатологът заяви:
Зимата тази година не се очаква да е по-топла от обичайното. Малко вероятно е да станем свидетели на екстремно продължителни мразовити периоди вследствие на източни ветрове, наричани Звяра от изток.

Такива са засега сезонните прогнози за зимата в Европа на водещите метеорологични станции в САЩ и Китай, съобщи климатологът проф. Георги Рачев, цитиран от „Телеграф“.
Източник: Флагман
Проф. Георги Рачев: Ураганът Дориан ни праща адски дъжд на 12 септемвриПроф. Георги Рачев е преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Софийския универс…Sep 3 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!