16-годишно момиче от Пловдив стана пример за своите връстници. Дни преди един от най-почитаните български празници – 1 март – символ на пролетта и здравето, сръчната и добродушна Мария Чолакова решава да стартира собствена добра кауза, с която да подпомогне детско отделение към болница в града на седемте тепета и… започва да изработва мартенички.

Присъда: майка на болно детеИскра е на 44, зодия Овен, омъжена, филоложка с руски, чешки, английски и немски. Живее с мъжа си и …Nov 18 2019vijti.com

Всеки ден тийнейджърката продава своите ръчно изработени изделия на близки, семейни приятели, колеги на родителите й и на съученици и смята, че всички реагират много добре, когато разберат, че е за благотворителност.

Събраните до момента средства са близо 500 лева!

Младото и благородно момиче е възпитаничка на пловдивското училище „Душо Хаджидеков“, а в момента учи в Американския колеж в столицата.

Съвсем случайно чува, че се събират средства за построяването на онкохематологичен и педиатричен център покрай други подобни инициативи. Според нея, това е нещо, което е необходимо и е от изключително значение не само за нейните съграждани от Пловдив, но и във всички големи градове в България.

„Въпреки че дарението ми няма да е особено голямо, то е за важна кауза. Аз смятам, че моето поколение е много отговорно. Връстниците ми се интересуват от проблеми, свързани с природата, околната среда, участват в различни доброволчески организации, опитват се да направят обществото по-толерантно към по-слабите и различните. Бих им казала да продължават в същия дух. Защото всичко зависи от нас!“ – споделя пред Trafficnews Мария Чолакова.

Тя споделя още, че според нея вече са твърде много случаите със деца, които се лекуват в чужбина, заради липсата на адекватна база и апаратура.

Така и хрумва и идеята за благотворителното дело, а момента се оказва повече от подходящ, защото Баба Марта наближава и всички си купуват мартеници – една от най-почитаните български традиции. „Освен това символизират здраве – нещо, което ценим едва когато го загубим!“ – разказва 16-годишното момиче.

Така, предвид наближаването на празника на Баба Марта, младата пловдивчанка решава да изработва мартенички. Сама си набавя прежда, а за моделите и изработката й помагат нейната майка и близки приятелки. От понеделник до петък заляга над учебниците, за да се готви за изпити, а през уикендите от сутрин до вечер усуква бели и червени конци, които декорира с различни мъниста.

Сред любимите мъниста и e цветето, родено от снежинките и символ на надеждата – кокичето. То присъства като украса в голяма част от мартеничките на Мария и именно те са сред най-купуваните и харесвани от хората.

 

5-годишно дете почина в болница „Пирогов“5-годишно момче с тежко заболяване почина в болница, след като се лекувало в две други здравни завед…Feb 1 2020vijti.com

Източник: trafficnews.bg