Какво ядем? Откриха сирене с над 75% вода

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Сирене, което съдържа над 75% вода, са установили на пазара при съвместна проверка от Агенцията по храните и сдружението „За достъпна и качествена храна“.

Коя е фирмата

Нормативната уредба обаче не позволява името на този производител, който мами потребителите, да бъде обявено публично, информира БНР.

В магазините има сирене за 6,90 лв. за килограм при положение, че поне 6 лв. струва млякото, което е нужно, за да се направи, сочи проверката:

„И 75,5% вода и 4,5% сол. Т.е. в това сирене имаме 80% вода и сол“, каза Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите. Въпреки че това не е първо нарушение на предприятието, то продължава да работи.

„Специално това предприятие два пъти затворено след активното участие на асоциацията и нашето сдружение. И продължава да работи, което може би е по-притеснителният факт“, коментира Андрей Велчев от „За достъпна и качествена храна“.

Агенцията по храните – безпомощна

„Ние сме го затворили, той работи. Изпращаме документи в прокуратурата и след един месец прокуратурата ни връща отговор, че няма данни за престъпление“, каза доктор Николов от агенцията. Затова и браншът продължава да настоява, че са нужни законови промени, които да позволят широка публичност на системните нарушители, пише „Телеграф“.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!