Какви са симптомите на маймунската шарка

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Световната здравна организация подготвя нови указания за борба с разпространението на маймунската шарка поради опасения, че броят на случаите може да нарасне през летните месеци, предаде БТА, като цитира Дейвид Хейман, председател на стратегическата и техническа консултативна група на СЗО за инфекциозни опасности с пандемичен и епидемичен потенциал.

Проф. Александрова обясни как се лекува маймунска шарка

Работната теория на СЗО, основаваща се на идентифицираните случаи е, че заразата се предава чрез сексуални контакти, заяви Хейман, който председателстваше среща за заразата вчера.

Маймунската шарка е заразна болест, която обикновено протича в лека форма и е ендемична в части от Западна и Централна Африка. Тя се предава чрез близък контакт, което означава, че борбата с нея е относително лесна чрез мерки като самоизолация и хигиена, след като бъдат открити нови случаи.

Според учените появата ѝ в 11 страни, където тя не е ендемична, е силно необичайно. Вече има над 100 потвърдени или предполагаеми случаи, повечето от тях в Европа.

Маймунска шарка в Испания, Португалия, Великобритания и САЩ

Очаква се експертите да предоставят нови указания на страните през идните дни. Представители на здравните власти в няколко страни предупредиха, че случаите може да нараснат още през лятото.

Кои хора са застрашени от новата маймунска шарка и кои не?Лекарят по инфекциозни болести и главен лекар в клинично-диагностичната лаборатория на Invitro-Sibir…May 23 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!