Кадър на Математическата в Пловдив сменя Янев като военен министър

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Възпитаник на Математическата гимназия в Пловдив е най-вероятният нов военен министър, след като премиерът Кирил Петков поиска оставката на сегашния Стефан Янев.  Проф. Тодор Тагарев най-вероятно ще бъде предложен за поста веднага след днешното извънредно заседание на правителството, научи „Марица“. Той участваше като експерт в групата на „Продължаваме промяната“ по време на преговорите за бъдещата управленска коалиция.

Другият вариант за наследник на Янев е Велизар Шаламанов, но той е от квотата на „Демократична България“.

ИЗДВЪНРЕДНО: Кирил Петков поиска оставката на военния министър Стефан Янев: На фона на усложнената международна обстановка във връзка с войната Русия-Украйна , големи политич…Feb 28 2022vijti.com

„Никой министър няма право на собствена външна политика, особено във Facebook“, посочи Петков и осъди наричането на войната, която Русия започна в Украйна „операция“. „Мой министър не може да ползва думичката „операция“, вместо думичката „война“. Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и друга страна вече са убити“, каза още той.

За разлика от Стефан Янев, който два пъти беше назначаван за служебен премиер от президента Румен Радев, Тагарев влезе в открит конфликт с държавния глава заради споровете какви изтребители да закупи България. Тагаров лобираше в полза на американските F-16, докато държавният глава в началото на своя мандат защитаваше тезата, че шведските „Грипен“ са по-добрият избор.

Спряганият за „ястреб“ Тагарев има лична вражда и със Стефан Янев, който е обвиняван от десните, че е русофил.

От 3 май 2016 г. Тагарев беше назначен за директор на Института по отбрана, но година по-късно беше освободен от тогавашния служебен министър на отбраната ген. Стефан Янев. Според официалното съобщение от МО мотивът беше „подмяна на тактико-техническите задания“ на проектите за закупуване на нов тип изтребител.

Преди да стане яростен опонент на Радев и Янев, Тагарев беше министър на отбраната в състава на служебното правителство на Марин Райков, назначено от предишния президент Росен Плевнелиев.

Тодор Димитров Тагарев е роден на 18 април 1960 г. в град Стамболийски, България. Завършва Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив. През 1982 г. завършва Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в СССР, а през 1994 г. – в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ.

От 1999 г. е старши научен сътрудник II степен (доцент) по приложение на принципите и методите на кибернетиката, а от 2014 г е професор по същата специалност.

От 1989 до 1992 г. е преподавател във ВВВУ „Г. Бенковски“. От 1994 до 1998 г. е научен сътрудник последователно в Института по управление и системни изследвания и Института за космически изследвания на БАН, където продължава да работи като старши научен сътрудник от 2002 г. до 2004 г.

От 1999 до 2001 г. е последователно директор на Дирекция „Планиране на отбраната“ и „Политика по въоръженията“ в министерство на отбраната.

От 2004 до 2008 г. е ръководител на катедра „Мениджмънт на отбраната“ във Военна академия „Г. С. Раковски“.

От 2005 до 2008 г. Тодор Тагарев е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел „Системни анализи и проучвания“. Притежава значителен опит в ръководството и участието в международни и национални интер-дисциплинарни изследвания по въпроси на сигурността и отбраната. Негови научни и научно-приложни публикации са преведени на арабски, арменски, бахаса, грузински, дари, испански, португалски, румънски, руски, сръбски, украински, унгарски и френски език.

От 2008 г. е в Института по паралелна обработка на информацията на БАН, сега Институт по информационни и комуникационни технологии, като ръководител на секция „Информационни технологии в сигурността“ и на Центъра по мениджмънт на сигурността и отбраната.

В периода септември 2009/2010 г. е съветник на министъра на отбраната по въпросите на стратегическия отбранителен мениджмънт.

Премиерът Янев: Недопустимо е в една демокрация политическа сила да отказва да говори с хората и на хоратаМакар да не посочи поименно Слави Трифонов и „Има такъв народ“ служебният премиер отправи критика къ…Jul 14 2021vijti.com


Източник: Марица

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!