И на 88 е прелестна! Голямата Райна Кабаиванска разкри тайната на младостта си:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Невероятно, но голямата ни оперна певица Райна Кабаиванска е на цели 88 години! Човек обаче не би й ги дал, когато види с каква отдаденост тя продължава да работи със студентите си в традиционния майсторски клас, който провежда всяка година в България. Сега голямата ни звезда от световните сцени разкри тайната на своята вечна младост в ефира на предаването „На Фокус“ по Нова телевизия.

„Най-ценното в живота ми е сцената – призна 88 годишната Кабаиванска – По време на спектакъл времето спира и сякаш не тече.

Живееш с илюзията, че си Тоска или мадам Бътерфлай. Това е истинско чудо! Носи усещането за вечна младост.“

Райна КабаиванскаРайна Кабаиванска Снимка: Румяна Тонева

Връщайки лентата назад в годините, оперната прима си припомни детството в Бургас. „От майка ми Стайка съм наследила дисциплината, а от баща ми Яким чувството за хумор и лекотата, с която изживявам дните си“, разказа Райна Кабаиванска.

И в предишни свои изяви голямата певица е признавала, че нейните внуци не парадират с известната си баба.

Кабаиванска и ГорановНа 30 септември 2004 г. в студио 1 на БНР Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Орлин Горанов и Роберта правят дигитален запис на химна. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

„Наскоро излезе една книга в Италия за мен и казвам на Франческа, дъщеря ми: „Покажи им, нека да прочетат коя съм, през какво съм минала“, а тя ми отговори: „Няма нужда, мамо“. Разбирам я, израсна с гледачки, все й липсвах, ревнуваше ме от музиката. А иначе децата са музикални и двамата, но дъщеря ми не им дава да се развиват в тази посока“. Това споделя голямата оперна прима Райна Кабаиванска пред учениците си и публикува видео от разговора. Както винаги „мадам Бътерфлай“ е пряма и искрена за всичко, което я питат.

Райна Кабаиванска златен костюм

На концерт в Триест Кабаиванска е с прочутия костюм „Златният ангел“ на Роберто Капучи

„Много се разбирам с внучката. Тя често подчертава на колко съм години, защото сигурно това й изглежда невероятно. „Ти на 88 години, защо ходиш толкова, защо ядеш толкова?“, ме пита. Внучката ми е голям чешит. Един ден каза: „Като умреш, тази къща ще я продадеш ли“, отговарям й: „Не, няма, но защо ме питаш, ако искаш, ще ти я дам.“ А тя: „С картините ли?“. Моят мъж е маниак да събира картини и скулптури и на детето явно му прави впечатление, та заключва: „Ооо, аз веднага всичко ще продам“, смее се Кабаиванска.

88-годишната кралица на операта се хвали, че е здрава и не пие никакви лекарства. „Ям повече телешко и се опитвам да съм спокойна“, обяснява тя. Според нея е наследила характера на баща си, който за нея винаги е бил пример за поведение.

„Татко винаги е бил против властта. Помня, че като бях 6-годишно дете и бяхме евакуирани, тъй като София беше бомбардирана, търсих баща си между труповете, поставени на улицата. За мен още тогава беше ясно, че той нещо рискува в живота си, не беше удобен на някои и правеше това, в което вярваше безрезервно. Аз приличам на него. Когато той почина, бях в консерваторията и ужаса от неговата смърт още ме преследва, защото не се знае как той загина – в катастрофа или в умишлена катастрофа. Тогава можеше всичко да се случи. Но този инициативен дух той ми го е дал. От мама е учителството ми, тъй като тя беше учителка по физика и винаги я помня с вдигнат пръст. Мама много ме шамареше, всеки ден почти непрекъснато, но ето – станах човек. Много четях и имаше голям контрол върху домашните от нейна страна“, смее се Райна.

Днес 88-годишната прима живее в Италия, но често си идва тук за оперните класове, които води в страната ни.

„Много съм пряма, казвам това, което мисля, и това не харесва на всеки. Ето един пример – понеже работя със съпругата на Лучано Павароти, която има агенция, и когато нещо касае мен, все говоря истината в очите. А тя ми казва: „Райна, моля те, не говори, мълчи си, не отговаряй, има хора за всичко“. Но винаги това е било рефренът на моя живот – да казвам това, което мисля. Така правеше баща ми“, споделя голямата Райна Кабаиванска.

Райна Кабаиванска разкри тайната на вечната си младостВеликата българска оперна певица Райна Кабаиванска разкри тайната на своята вечна младост в ефира на…Oct 9 2023vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!