Икономист: В България има безумен жилищен балон, а идва стагфлация

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Инфлацията е особено сериозен проблем, оттук нататък тя може само да се влошава. Моята прогноза е за стагфлация, тоест, икономиката ще върви надолу, което ще доведе безработица, а потребителските цени ще се повишат, което ще доведе до падане на жизнения стандарт“.

Първа община в България въвежда задължителен зелен сертификат за служителите„Служители и работници в администрацията на община Кричим ще могат да влизат на работните си места с…Nov 3 2021vijti.com

Това каза пред БНР икономистът проф. Красимир Петров. Той е преподавал икономика и финанси в САЩ, Ирландия, Саудитска Арабия, Тайван, Тайланд, България.

Според него инфлацията на храните е около 30%.

„Усещането е, че стоките от първа необходимост растат с 20 до 30%, а тези от втора необходимост – с около 5-10%“.

В предаването „12+3“ проф. Петров посочи, че процесите могат да се овладеят чрез ограничителна фискална политика:

„Пълно орязване на държавния бюджет и на държавните харчове, превръщане на бюджетните дефицити в балансирани или в излишъци, това ще доведе до спиране на ръста на парите. Вторият метод е по-лесен, но болезнен – рестриктивна монетарна политика“.

Икономистът подчерта, че в България „има безумен жилищен балон“.

Вече и в България: Без Зелен сертификат не можеш да работишЗеленият сертификат не е задължителен, но явно ще дава все повече привилегии на притежателите му. То…Nov 5 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!