Икономисти предлагат да се въведе минимално заплащане на час

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Минималната работна заплата нараства с 50 лв. през 2020 г. Минималната работна заплата от догодина се увеличава с 50 лева. Въпреки това, в сравнение с останалите страни в Европейския съюз, нивото й остава на дъното на класацията. По данни на Евростат в момента минималното заплащане у нас се равнява на 286 евро. Най-висока е минималната заплата в Люксембург – над 2 хиляди евро.

Министерски съвет ще определи размера на минималната работна заплата за 2020 г.На редовното си заседание днес правителството ще определи размера на минималната работна заплата за …Dec 17 2019vijti.com

Под 500 евро на месец е минималната заплата в България, Латвия, Румъния и Унгария.

Според икономисти страната ни трябва да обмисли възможността минималната заплата да се определя на час.

В момента почасовата ставка се изчислява чисто математически като се разделя месечния размер на отработените дни и часове. Ако тези сметки се правят наобратно, се очаква да се увеличат ефективността и производителността на работниците.

„Един човек може да е работил по 8 часа на ден през целия месец и да му се събере една минимална месечна заплата, друг, обаче, може да е работил по 9 часа, по 10 часа… Той събира повече часове, съответно повече минимални часови ставки се сумират и тогава месечната му минимална заплата ще е по-висока”, обясни икономистът Румен Гълъбинов.

В ЦИК си раздадоха 16-та заплатаЦентралната избирателната комисия си е гласувала и раздала общо 584 700 лв. допълнителни възнагражде…Dec 28 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!