Изплува тайна от миналото на Нешка Робева, свързана с един от най-известните мъже в историята:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Името на Нешка Робева се е превърнало в институция в областта на художествената гимнастика. Желязната дисциплина и безкомпромисност са нейна запазена мартка.

По-възрастните от нас обаче си спомнят времената, когато Нешка бе едно от „златните момичета“ на България рамо до рамо с други известни грации. Една любопитна подробност от миналото на треньорката ни по художествената гимнастика издаде приближен до легендарния кубински лидер Фидел Кастро :

„Фидел Кастро страшно ценеше и се възхищаваше на Мария Гигова и на Нешка Робева. За това ми е разказвал много пъти“. Това разкри малко преди кончината си топагрономът по времето на соца Желяз Петев. Роденият в село Светлина, Димитровградско, агроспециалист е работил няколко години в Куба като един от съветниците на Ел Команданте по въпросите на животновъдството и млеконадоя.

Самата Робева не е учудена, че Кастро я е харесвал.

„Бяхме в Куба през 1971 г. Тогава Фидел Кастро откри световното първенство по художествена гимнастика в Хавана. Така че какво чудно има да се е възхищавал на гимнастичките?“, каза за „България Днес“ Нешка.

Нешка Робева като млада

БГ доайенката на художествената гимнастика разказа още, че наш сънародник пък е „бащата“ на спортната гимнастика в Куба.“Това е треньорът Минчо Тодоров. Той беше специално командирован да създаде и развива този спорт в Куба“, сподели шампионката. По думите й кубинският лидер „се интересувал много от спорта“.

„Няма да забравя до какъв скандал се стигна по време на едно от посещенията на Фидел у нас. В София той пощури УБО. Измъкнал се от охраната и отишъл да играе баскетбол с Цвятко Барчовски и други състезатели“, върна лентата назад Нешка Робева.

Нешка Робева пие овесено мляко и вода с портокал за здраве и енергияЛегендата на художествената гимнастика Нешка Робева е отколешен привърженик на природната медицина. …Dec 3 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!