Излезе първа информация от българската банка, обвинена, че е допуснала изтичане на досиетата на 70 хиляди свои клиенти

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Банка ДСК излезе с официално съобщение, относно сигнала, че е пробита сигурността на българска банка и са изтекли досиета на 70 хил. клиенти.
„Български гражданин, в миналото осъден и лежал в затвора по обвинение за банков обир, информира Банка ДСК, че притежава база данни, съдържаща клиентски данни от банката.
На база на тази информация банката назначи вътрешно разследване, по време на което беше установено, че не e имало успешна дигитална атака срещу информационните системи на банката. Във връзка с това, ако лице притежава такива данни, те могат да се получат само и единствено по друг, но също така незаконен начин с неправомерно действие във вреда на банката.
Стефан Чолаков: Българска банка е загубила данните на 70 000 свои клиенти, изтекли са банкови досиета и копия от лични данниБългаринът Стефан Чолаков, обявен от списание „Тайм“ за най-младият банков обирджия в света, алармир…Jun 17 2019vijti.com

Банка ДСК е уведомила Комисията за защита на личните данни по случая и е подала доклад до съдебните органи“, съобщават от банката.
Припомняме, че преди дни консултантът по банкова сигурност Стефан Чолаков съобщи, че от български офис на банка, която оперира и на територията на други държави в Европа, са изтекли данни за 70 хиляди клиенти.
По думите му става въпрос за пълни банкови досиета, съдържащи и копия от личните документи на клиентите на финансовата институция. Ето и какво точно каза той по случая:

„От български офис на банка, която оперира и на територията на други държави в Европа, са изтекли данни за 70 хиляди клиенти. Това са пълни банкови досиета, съдържащи и копия от личните им документи. Харддискът е у мен и ще го предам на националните органи за защита на данните, ще сезирам също Европейския комитет в качеството му на надзорен орган.
Не коментирам как дискът попадна в ръцете ми. Това е за глоба от 1 млн.лв., а отделно всеки клиент, засегнат от пробива в сигурнстта на банката, може да я съди за обезщетение от 30 хил.лв. Проверил съм документите за тяхната атентичност, те са с логото на банката. Смятам, че трябва да си поемат отговорността“.

Стефан Чолаков е човекът, който бе обявен от сп. „Time“ за най-младия банков обирджия в света. През 1997 година, едва на 22 години, успява да подготви схема, с която да получи чрез фалшиви нареждания 181 000 000 лева от столична банка. Впоследствие обаче решава да се предаде, връща парите, престоява около 2 години в ареста, докато върви делото, но не влиза в затвора, тъй като няколко ръководства на банки се застъпват за „гениалния мозък”.
Източник: БЛИЦ
Знаете ли с по колко олеква джоба ни, когато теглите от банкомат с карта? Всяка банка ни цака различноТова е много полезна информация, която трябва всеки един от вас да знае, за да не остане неприятно и…Nov 8 2018vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!