Значението и традициите на Томина неделя от 23 до 29 април 2023 г

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

След Великден и Светлата седмица започва седмицата на Свети Тома, която ще се проведе от 23 април до 29 април 2023 г. За символичното значение и традициите на този период ще разкажем сега. Тези седем дни бяха време на забавление и решения, променящи живота.

Много национални празници са тясно свързани с християнството. Томината неделя(седмица) няма да бъде изключение. Тя е веднага след Светлата седмица.

Историята казва, че не всички са вярвали в чудотворното възкресение на Христос. Тома  е един от скептиците. Той бил ученик на Исус, но не могъл да повярва в неговото възкресение след земната смърт. Затова Спасителят лично се явил пред него седмица след чудото. „ Тома Неверни“ разбрал колко е сгрешил и повярвал във възкресението на Исус. Цялата Томина неделя(седмица) е свързана с това важно събитие.

Важно е и символното значение. Исус, като се яви пред Тома, каза: „Блажени са тези, които не са видели и са повярвали“. Това говори за милостта на Господ към всички хора. Включително и тези, които не вярват в него.

Традиции от този период

Седмицата на Св. Тома започва в неделя. Народът празнува Червен хълм или Антипасха. Това е забавен празник с празненства и игри.

Сезонът на сватбите започна в неделя. Още в първата неделя след Великден мнозина се омъжиха за избраници. Тези, които все още не са намерили двойка, погледнаха внимателно младежите. Затова момичетата се издокараха и показаха красотата си с таланти, а момчетата – сила и умения.

Седмицата на Фомин беше период на радост и забавление. Тъгата и унинието са забранени. Затова те оставиха настрана цялата тежка работа и отидоха да се забавляват по улиците.

Този период е свързан с помощта на нуждаещите се. Селяните помагаха на по-бедните. Важно е да не отказвате подкрепа на роднините. В крайна сметка устната помощ също е изключително важна.

В края на Томина неделя се изгаряло чучело от сухи клони. Пепелта беше разпръсната по полето. Смятало се, че това ще помогне за увеличаване на добива на зеленчуци.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!