Зловещата Държавна сигурност тормозила големия Георги Парцалев години наред

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Биографичната книга „Георги Парцалев. Хамлет от град Левски“ на журналиста Георги Тошев ще бъде представена на 18 юни, четвъртък, от 18.30 ч. на голямата сцена на Сатиричния театър, съобщи издателство „Книгомания“, цитирано от dnevnik.bg.
Събитието ще се проведе в съответствие с хигиенните мерки и до изчерпването на допустимите 50% от местата в залата. Организаторите приканват и за лични предпазни средства.

Днес “убиха” великият актьор Георги Парцалев! Боже! (+ВИДЕО ЦЕЛИ ФИЛМИ)Българската легенда от сцената, малкия и големия екран никога не е бил награждаван от колегите си!  …Jun 16 2020vijti.com

Книгата излиза по повод 95 години от рождението на актьора. Специални гости ще бъдат колеги и приятели на Георги Парцалев (1925 – 1989). По време на премиерата ще бъде представен и неизлъчваният досега документален пълнометражен филм на Георги Тошев в памет на актьора – „Рицарят на смеха“.

Той е от златната плеяда български актьори. Изиграл е повече от 70 театрални и филмови роли, предимно комедийни, които са образец на актьорско майсторство.
„Няма същество със съзнание в България, което да не е чувало, да не е виждало и да не обича Парцалев. И бебетата го познаваха и го обичаха, и старците го познаваха и го обичаха…“, казва актрисата Татяна Лолова.

Въпреки че има любовта на публиката десетилетия, Парцалев остава без официално признание приживе, тъй като не е удостоен с нито една награда. Дори не му е позволено да изиграе Дон Кихот – мечтана от него роля.
За създаването на книгата огромно значение има архивът на Парцалев, който е съхраняван от историка Борис Цацов и предоставен на Георги Тошев.

„ТАЗИ КНИГА Е ЕДНО ОТ НАЙ-ТРУДНИТЕ МИ ПЪТУВАНИЯ В ПРОФЕСИОНАЛНИЯ МИ ЖИВОТ. РАЗБРАХ, ЧЕ ВСЪЩНОСТ НИЩО НЕ ЗНАЕМ ЗА ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ. А С ТОЗИ КУФАР С АРХИВИ ИЗСКОЧИХА ТОЛКОВА МНОГО И ЛИЧНИ НЕЩА, КОИТО НИ ДАВАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ВНИКНЕМ И РАЗБЕРЕМ ДУШЕВНОСТТА НА ПАРЦАЛЕВ. ТОВА ИЗДАНИЕ НАБЛЯГА НА ЖИВОТА И РОЛИТЕ МУ; ТО Е ОПИТ ДА СЕ ПОДРЕДИ И ОБЯСНИ СЛУЧИЛОТО СЕ“, КАЗВА АВТОРЪТ.

Важен момент за Тошев при писането е, когато прочита досието на актьора. То опровергава слуховете, че е бил покровителстван от Людмила Живкова. Актьорът не е бил вербуван, нито е получавал апартамент от властта. Напротив, бил е следен често и дълги години. За онова време той е бил дисидент, неразбран и често предаван и нараняван, става ясно от книгата.

„Зад фасадата на успеха, парите, почитателите се случва животът на един чувствителен, раним и често предаван човек. Държавна сигурност, доносите на колеги и „приятели“, различната сексуалност, любовта на сцената и липсата й в живота го превръщат в трагична личност. Започвайки тази книга, не предполагах обаче колко сложен и противоречив живот се крие зад усмивката с мустака. Георги Парцалев умира на 64 години, месец преди да падне комунистическият режим в България. Смъртта, както и животът му са обект на безкрайни спекулации. Тази книга търси истината“, пише Георги Тошев в предговора на изданието.

Две звезди на българското кино:Стоянка Мутафова и Георги ПарцалевСтояна Константинова Мутафова: Българска театрална и филмова актриса, по-известна като Стоянка Мутаф…Dec 11 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!