Златна треска: Ентусиасти хукнаха към тази българска река да търсят сполука, пълна е със злато

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Златните води на река Мечка привличат ентусиасти от цяла България. Търсачите на миниатюрни частици благороден метал се събраха преди дни край Първомай.
Те издирваха злато в река Мечка – както ръчно, така и с металодетектори, като за целта бяха предварително разпръснати обекти за намиране. Най-добрите получиха грамоти и награди.
Златотърсачите у нас, които търсят родния Клондайк, са около 1000, а вчера се събраха стотици. „Не може да се забогатее, защото злато се намира изключително рядко, трудно е. Искат се инвестиции за гориво, за храна, а работата е тежка“, разказва един от заклетите фенове на хобито Йордан Тодоров.
След направена ревизия на концесията: злато за над 1 трилион и 500 млрд. евро е изнесено от ЧелопечЕвропейският съюз и Съединените американски щати, Канада и Австралия са на издръжката на България от…May 29 2019vijti.com

Цяло лято ще продължат съборите за хората, които търсят в реките така наречените златинки. За да се захване с това хоби е необходимо начална инвестиция, която не е малка. При желание човек може да стартира с едно легенче за около 30 лева, с което да чисти финия пясък, като леща.
Улеят е следващото нещо, което мераклиите разпъват по бреговете на реките. Това е най-старото съоръжение, ползвано от траките преди хилядолетия. Прадедите ни го изработвали от дърво, което издълбавали майсторски. Днес в тази роля влизат улуци от различен тип материал – пластмаса, ламарина, в които се изсипва баластът, съдържащ благородния метал.

Улей може да си спретнете и сами от метал за около 40 лева. Драгата пък представлява специално сито на две нива. Тя е по-скъпа и ще трябва да отделите около 400 лева.
Има ли злато в България?
Българският народ може да се откъсне от оковите на бедността, ако държавата погледне сериозно на полезните изкопаеми, намиращи се на наша територия. Това послание отправят двама известни български геолози – проф. Детелин Дачев и ст.н.с. I ст. Вълко Гергелчев. На база многогодишни проучвания Гергелчев твърди, че в недрата на България се крият огромни залежи от злато – много по-големи от всичко, което сме си представяли досега.

Че България е златоносна страна напоследък се говори доста често. Най-новата публикация от 2012 г., посветена на златните ресурси на България, е на проф. Илия Балтов и доц. Иван Дончев. Обобщавайки резултатите от експлоатираните и перспективните находища, авторите стигат до числото 442 тона злато и 3930 тона сребро. Сред индустрията се е наложило мнението, че общите златни запаси на страната са 500 тона. Това е внушително количество – и все пак то е 40 пъти по-малко от оценката на Гергелчев. Кой е правият? Ще отговори времето и специализираната дискусия. Редно е да се отбележи, че изданието на Балтов и Дончев е финансирано от българската минна индустрия, която няма интерес в населението да се формират прекалено високи очаквания. Тя няма интерес да си припомняме и Конституцията: полезните изкопаеми са собственост на държавата.
Източник: БЛИЦ
Истината за златните мини в БългарияБългарският народ може да се откъсне от оковите на бедността, ако държавата погледне сериозно на пол…Apr 17 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!