Здравко Димитров: Селата до Пловдив трябва да станат квартали, системата иначе няма да издържи

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

-Г-н Димитров, каква година изпраща Пловдив от вашата гледна точка? Мандатът бе преполовен, доволен ли сте от свършеното до този момент?
– И трудна, и успешна година. За съжаление, продължаваме да се борим с тази пандемия, която се отразява във всеки аспект на обществения живот. Три пъти се явявахме на избори заради политическата криза. Имаме и финансова такава. Всичко това няма как да не се отразява на местното управление.

В болница на Коледа: Мечтата на Методи от Пловдив е да не боли / ВИДЕОДесетки малки пациенти вече се диагностицират от модерна ехографска система. Тя е дарена от инициати…Dec 26 2021vijti.com

Въпреки това всички обекти, които трябваше да започнат стартираха, независимо, че имаше обжалвания. При някои имаше неудобства, като ремонтите на бул. „Христо Ботев” и „Санкт Петербург”, но всичко е в срок. Дейностите по тях не са години, а месеци!

Дадохме основите на общинското дружество за екологичен градски транспорт. С бързи темпове се строят детски градини, които ще бъдат повече от 12-те обещани в началото на мандата.

-В кои сфери трябва да се обърне повече внимание?

-Искаме ми се по-бързо да се справим с трафика в Пловдив. Тук обаче целите са дългосрочни – нови пътни връзки, по-добър градски транспорт, градска железница. Не можем с магическа  пръчка да оправим цялата инфраструктура. Няма и друга община, в която административните центрове да се още два, както е с „Марица” и „Родопи”. Това натоварва цялата система.  Всеки месец влизат 6 млн. коли, може да сметнете колко е на годишна база.

-Накрая на годината излизат резултатите от преброяването. В този смисъл време ли е за сериозна териториална реформа?

-Неизбежно е, ако искаме Пловдив да се развива и да му се решават проблемите. Има различни варианти как може да стане това. Например селата около града да станат квартали, а двете общини да продължат да съществуват в останалата си част. Няма как иначе системата да издържи. Тук не говорим само за  пътната инфраструктура, а също и социална, образователна и екологична.

-Общинският съвет продължава да бъде една от най-непредвидимите институции, мислите ли, че намерихте пресечната точка между групите в местния парламент?

-Всеки от съветниците има глава на раменете, разум и съвест. Отвън се вижда как понякога някои съветници  са съгласни с това, което трябва да се приеме, но не го гласуват, тъй като партията не го повелява. За мен това не е нормално.   Въпреки това има разлика от началото на мандата и сега, особено за безспорните неща за Пловдив. Именно това трябва да направим – да мислим за доброто на града. Не съм отказал на никого разговор без значение от коя политическа партия е.

-На какво според Вас се дължи разрива между районните кметове и зам.-кмета Пламен Райчев? Ще се засегне ли това работата в администрацията и проектите, които се изпълняват?

-За мен конфликт няма. Срещнахме се с тях всичко е нормално.  Не е това начинът, да си говорим през медиите. Изгладиха се нещата, ако е имало пропуски, ще ги коригираме, но това е начинът да решаваме проблемите – на масата.

-Проектите от 40-милионния заем са ясни, капиталовата програма също е избистрена? Може ли Пловдив да слага нови и нови инфраструктурни обекти за реализиране, или това е пределът на булевардите, които могат да се реализират?

-Към този момент не предвиждаме нови обекти в следващите две години. Имаме достатъчно работа по тези, които започнахме или предстоят, като пробива под Водната палата, бул. „Хаджи Димитър”, „Царевец”, пробива под Централна гара и новия Бетонен мост. Да, това е пределът на булевардите и проектите, по които можем да работим, ако не искаме да блокираме града. Трябва да има цикличност и етапност. Част от проектите са по европейски програми и ни притиска времето, ще има неудобство, но няма как иначе. Важно е накрая на дъската да начертаем това, което сме направили.

-Общественият транспорт на Пловдив е един от големите проблеми. Ще е достатъчно ли това дружество, което да създаде две нови линии, или трябва по-дълбока реформа?

-Транспортът е много трудна материя с много проблеми. Трябва да направим нещата стъпка по стъпка. Трябва да се започне отнякъде, не може да вземем 100 рейса и да изгоним превозвачите. Ще правим по-чести срещи с тях. Не може да идват на края на годината и да казват – дайте ни още пари, това дразни всички. За това ще се срещаме често, за да си види, че няма нищо скрито.

Догодина ще стартираме и голяма поръчка за електронно-билетната система, а в нея ще има позиции за Синя зона, видеонаблюдението и други.

-Паркирането е един от големите проблеми в града, вижда се, че във всичките му части – дори вече и крайните квартали. Какво трябва да се направи в този сектор?

-Пловдив е направен за 40 000, 50 000 коли през 70-те и 80-те години. Сега почти всяко семейство има по две коли, а някои и с повече. Трябва да се направят нови паркинги, синя и зелена зона, буферни места за спиране и подобряване на градския транспорт.

Изготвяме над 6-7 терена, които да предложим на концесия за многоетажни паркинги. Единият задължително ще е на ул. „4 януари” до бившия ТЕЛК.

-Много от проектите са зависими от държавното управление, ще успеете ли да немерите общ език с тях и за какво ще търсите тяхното съдействие?

-Има много проекти, които трябва да се реализират с правителството – Околовръстното шосе, стадионите, почистването на река Марица, градската железница,  сградата на ДНА. В този смисъл ще разговаряме и с военния министър за имотите около Гладно поле, Асеновградско шосе и други.

Без държавата една община няма как да се справи, особено когато говорим за втория град по големина.

-Както казахме преполовихте мандата си – мислите ли за втори такъв?

-Има време да мисля за втори мандат.  Нека си свършим работата първо,  има много по-важни неща в момента. Това не стои на дневен ред.

-Какво пожелавате на пловдивчани за 2022 година и предстоящите празници?

– Да бъдем здрави най-вече!Пловдивчани сме показали, че сме били единни когато е било трудно, нека се опитаме да бъдем повече такива. Също да бъдем по-добри и да си прощаваме – всеки един от нас го носи в себе си, но рядко го показваме. Трябва да съхраним и развием това, което имаме и обичаме, а именно нашият прекрасен град.

Пловдивчани пърлиха и разфасоваха прасе в централен квартал на града СНИМКИКоледните празници настъпват, а с тях идва и традиционното колене на прасе. Очевидно и Пловдив не пр…Dec 19 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!