За първи път показаха едно от скривалищата на Васил Левски: В груб и неподправен вид то още пази тайните на Апостола

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

За първи път във Велико Търново показаха едно от тайните скривалища на Васил Левски. То се намира в къщата на Христо Иванов – Големия, който бил най-верният съратник на Апостола в търновския регион, съобщи БНТ.
Христо Иванов – Големия, наричан още Войводата или Книговезеца, бил от село Къкрина, но Левски го изпратил в Търново, за да организира революционни комитети. Историци разказват, че тук са идвали не само Левски, но и Матей Преображенски и Димитър Общи. Апостолът отсядал често в къщата на Големия.
Тук и до днес е запазено скривалището, където се е криел. Под стара дървена капандура се намира каменната стая, която е с размери 2 на 3 метра. Оттам по онова време тръгвал и таен тунел, който водел до река Янтра.
Малцина от нас знаят, че палачът на Левски издъхва на 150 м от бесилото на АпостолаКазват, че убийците винаги се връщат на местопрестъплението. Вика ги духът на жертвата, която са пог…Feb 12 2019vijti.com

„Абсолютно в груб и неподправен вид е съхранено скривалището на Васил Левски. Според историците от университета в средата на по-миналия век е имало и тунел, който е отвеждал към реката. Затворен е тунелът, за съжаление, но скривалището си е тук“, разказа Дончо Бораджиев – един от собствениците на къщата.
Заедно с тях той се надява да идват много хора и да усетят историческия дух, с който е заредена къщата.
„Той е Апостол на свободата и е обиколил България четири пъти само за четири години, за да се опита да освободи България от турско робство!“, добави Дария Тотева.
„Аз смятам, че децата трябва да са запознати не само на теория, но и да виждат местата, на които е бил“, каза и София Белчева.
Реставрацията на скривалището ще продължи, като идеята е да може да се слиза в него. Собствениците имат желание в къщата да се провеждат и открити уроци по история за деца.

Днес десетки родолюбиви хора от всички възрасти разгледаха за първи път къщата. Вътре е подредена и богата експозиция от информационни табла с интересни исторически факти и снимки, които могат да бъдат разгледани от всеки посетител, съобщи „България он еър“.
Митинг-заря в Карлово
Междувременно с възпоменателен митинг-заря в Карлово отбелязаха 146-та годишнина от гибелта на Васил Левски. Пред паметника на Апостола, на едноименния площад, митингът започна с военен ритуал по приемане строя на почетния караул от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Да се преклонят пред паметта на Васил Левски в Карлово бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, пловдивският митрополит Николай, народни представители от всички парламентарни групи, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметове на съседни общини и населени места, както и стотици карловци и гости, съобщи БТА.

„Днес, 146 години след геройската смърт на Васил Левски, ние трябва да кажем на всички и най-вече пред нас си, че Апостолът е олицетворение на любовта към отечеството и на висшегласието. Това каза в словото си кметът на Карлово. Защото, по думите му „да си лидер и да управляваш не е достатъчно, ти трябва да търсиш висшегласието, както Левски го търсеше“.
„Защото висшегласието е повече от аритметика, висшегласието е съгласие с хилядолетните традиции на България, то е съгласие с моралните ценности на нашия народ за пътя, който трябва да следва нашата държава, каза още Кабаиванов. А той го търсеше и го намираше и затова и днес ние го почитаме и се прекланяме пред него“, добави кметът.

„Висшегласие, свободна воля, свобода – думи страшни и познати, думи, с които Васил Левски броди из българските села и градове, замръква в хорските къщи и ханове за да сее думите за свободата и вярата във свободата. За да дава упование и надежда на изстрадалата българска душа. Със силата на огъня, едновременно буйни и опасни, изрича идеите на свободата, държавността, държавата, независимостта равноправието“, заяви пък Илияна Йотова.

Според нея не е важно колко са дните в живота на всички нас, важното е колко животец има в дните ни и тази максима, тази мисъл сякаш е родена за Дякона, за Васил Левски.

„Защото неговите завети и днес са повече от верни и актуални и защото 146 години след гибелта му словото му е по-живо от всякога и защото малцина се тези, които могат да гледат в бъдещето през погледите на следващите поколения“, подчерта Йотова.
Програмата продължи в НЧ „Васил Левски – 1861“ със спектакъла „Васил Левски – един неосъществен сценарий“, подготвен от учениците от СУ „Васил Левски“.
Източник: dnes.dir.bg
Фотограф влезе в къща-светиня на Левски и засне най-позорната гледка, така ли тачим паметта на Апостола?Фотографът Божидар Чоторов публикува във Фейсбук кадри от къщата-музей на Васил Левски в с. Батулци,…Nov 8 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!