За пример! Мария и Красимир Слабакови, които хранят цяло село, помагат на хора в нужда

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Щедростта си има име – вече няколко години артистичното семейство Мария и Красимир Слабакови осигуряват безплатно хляб на своите съселяни от село Фазаново, община Царево, където живеят постоянно. Художниците са в България от 5-6 години, след като 27 години са живели и работили в САЩ. Разказват, че заимствали благородното начинание от Америка, където дама всяка събота пече и раздава на свои съседи по един хляб, завит в хартия с нейното име. Тогава и взимат решението, че докато могат, ще дават на своите съселяни по един хляб седмично. Обещахме си да даваме по един топъл хляб на хората около нас и защото в момента имаме тази финансова възможност да го правим, пояснява Мария.

Малкият Данчо има нужда от помощ, за да проходиМалкият Данчо от Разград има нужда от нашата помощ, за да проходи. Йордан Йорданов Йорданов от Разг…Jan 26 2021vijti.com

Поръчват хляба в частна фурна в Царево и го носят на съселяните си топъл, като на няколко много възрастни хора дават и по два, разбра 365 Новини. „Заложихме си го като заклинание и дано успеем да го изпълняваме възможно по-дълго време“, казва Мария. В началото съселяните им ги гледали неразбиращо, в много случаи и странно, че някой им дава хляб без пари.

Постепенно с времето хората свикнали. А и всеки път, когато носиш хляба, се чувстваш изчистен, доволен, разказва Слабакова.   Радостта идва и от факта, че хората вече те очакват и подозрението в очите им е заменено с благодарност и доброта, допълва тя. Постепенно и съселяните им започнали да отвръщат на жеста на Слабакови – чакат ги пред портите и им подават ябълки, яйца, тикви. Изпитваш гордост, че със своя жест си провокирал в своите съседи също желание да дадат на някого нещо и постепенно тези жестове сближават хората, обяснява Мария.

Жителите на село Фазаново по документи са около 30. През зимата Слабакови раздават по 40 хляба, а през лятото стигат и до 65. За празника на селото, чийто патрон е Света Марина, семейството художници поръчва 80 хляба, които раздават допълнително с курбан, осигурен от друг техен съселянин. Максима за Слабакови е, че в България не трябва да има хора, които да ровят за храна в кофите за боклук.

Ние сме житницата на Балканите и е грях да има наши сънародници, които да нямат на масата си хляб, допълва Мария. За да увеличат броя на хляба, който дават и за да могат да го осигуряват вече ежедневно, Слабакови правят няколко успешни опита да привлекат към каузата си и други хора. Започват да опаковат хляба с „вестник“ „Амбалаж нюз“ – Фазаново, за който има абонамент, но вместо в лева се заплаща в брой хлябове. Така всеки, решил да се „абонира“ за вестника, предоставя на фурната необходимата сума – за годишен абонамент за 52 хляба, а за шест месеца – за 26 броя.

Срещу 5 хляба пък всеки може да рекламира във вестника, като този хляб се раздава допълнително с хляба на Слабакови. Във вестника се поместват информации за селото, последните значими новини от региона, информация за църковни и национални празници и годишнини, като задължително завършва с готварска рецепта.

В осъществяването на идеята си Слабакови намират поддръжници, като един им подарява принтер, друг – книжка с рецепти, трети помага с редактирането и така, твърди семейството, ставаме все по-задружни. С подкрепата на сина им Стефан закупуват екологични, изработени от бамбукови фибри, разградими чаши, които са с надписи на няколко езика – „Осигури хляб“, като приходите от продажбите отново се вкарват в сметката за хляба.

Молитви за късмет и пари, с които ще постигнете всичко, от което се нуждаетеМолитва при продължителна липса на късмет Ако постоянно ви преследва лош късмет и изпадате в неблаго…Jan 21 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!