Започна се! Нова война! Иран атакува Израел с близо 300 ракети

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Израелските военни заявиха, че ракети са били изстреляни от Иран. Междувременно в израелските градове се чуват сирени за въздушна атака. 

Все още няма потвърждение от Иран за нападение. Съобщава се за десетки ракети над Израел и Йерусалим

По-рано САЩ заявиха, че вярват, че Иран подготвя предстояща атака с балистични ракети срещу Израел, след като Израел започна сухопътна операция в Южен Ливан, насочена срещу подкрепяната от Иран Хизбула.

Според израелски източник и високопоставен служител на американската администрация Иран се е подготвил да нанесе ракетна атака срещу четири ключови цели в Израел.

Очаква се на две вълни да бъдат изстреляни общо 240 до 250 балистични ракети. Сред целите, които могат да бъдат поразени, са щабът на израелската разузнавателна служба Мосад и три ключови военни бази на израелските ВВС.

В момента в небето на Тел Авив се виждат следи от ракети

Все още няма потвърждение откъде идват тези ракети, но както бе съобщено, според израелските военни, те са изстреляни от Иран.

Следете удара на Иран с ракети по Израел на живо тук:

„Системата за противовъздушна отбрана е напълно работеща, открива и прихваща заплахи, където е необходимо, дори в тези моменти“, каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

„Тъй като имаме работа с различни видове заплахи, възможно е сигналите да действат в големи области.“

Израел показа графика, показваща местоположението на предупрежденията за въздушни нападения, издадени в страната през последните няколко минути

В репортаж от Рамала на окупирания Западен бряг, палестинският журналист Мохамед Хайри заяви, че десетки летящи обекти могат да се видят в небето, насочващи се на запад към Ерусалим и Израел.

„Ракетите летят почти нон-стоп. Сирените все още звучат. До този момент те могат да бъдат чути в големи райони в Израел“, каза Хайри пред Al Jazeera Arabic.

Според източници ударът ще отнеме по-малко от 15 минути след началото на атаката

САЩ и Израел са мобилизирали напълно своите отбранителни системи и са активирали всички системи за противоракетна отбрана.

Представител на американската администрация каза, че Израел не планира да нанесе превантивен удар, но се готви за незабавен отговор след нападение.

IRGC на Иран казва, че атаката срещу Израел е отговор на убийството на Насрала

Иранската информационна агенция Fars съобщава, че Иранската революционна гвардия (IRGC) е заявила, че ракетната атака срещу Израел е в отговор на убийството на лидера на Хизбула Хасан Насрала миналата седмица, както и на лидера на Хамас Исмаил Хания по-рано тази година.

„В отговор на мъченичеството на Исмаил Хания, Хасан Насрала и (командир на гвардейците на IRGC) Нилфорошан, ние се насочихме към сърцето на окупираните територии“, се казва в изявление на IRGC.

CNN: Израелският кабинет за сигурност е в бункер 

Израелският кабинет по сигурността е в авариен бункер в Ерусалим, според израелски източник. Екипи на CNN на място в Израел са преброили десетки ракети, летящи над Тел Авив, Йерусалим и Хайфа през последния час.

CNN: Ракети са прехванати в небето над Тел Авив

Джим Скуто от CNN е в убежище в Тел Авив. Говорейки за CNN, той каза, че САЩ смятат, че две военновъздушни бази и централата на Мосад ще бъдат атакувани от Иран тази вечер. Но той съобщи, че е видял и ракети да удрят Тел Авив.

„Видях удари. Видях два удара близо до хотела тук и видях още един по-на север оттук, може би на няколко мили, където видях някакъв пожар и експлозия“, каза Скуто.

Той добави, че е видял множество прехващания в небето над Тел Авив и удар по бреговата линия на Тел Авив. Скуто каза, че не е ясно дали ударите са били самите ракети, фрагменти от ракети, които са били прихванати, или може би някои от самите ракети прехващачи са паднали. Той каза, че скоростта и траекторията са силни.

Байдън казва, че САЩ са готови да помогнат на Израел да се защити от атаките на Иран

Президентът на САЩ Джо Байдън казва, че Съединените щати са готови да помогнат на Израел да се защити от ирански ракетни атаки и да защитят американските военни в региона.

„Обсъдихме как Съединените щати са готови да помогнат на Израел да се защити от тези атаки и да защити американския персонал в региона“, каза Байдън на X за среща, проведена с вицепрезидента Камала Харис и екипа по национална сигурност на Белия дом по-рано през деня .

Превод и редакция: БЛИЦ

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!