Законът за мерките срещу изпиране на пари принуждава банките да викат всички клиенти на гише

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Офанзива по банките. Служителите привикват клиенти лично на гише, за да актуализират контактната информация за тях. Причината е Законът за мерките срещу изпиране на пари. Вече и обикновените граждани попадат по ударите му. Всеки, който има сметка в банката, влог, карта, кредит или ползва някаква друга банкова услуга, трябва да се яви на гише, за да актуализира личните си данни. В това число влизат адрес, номер на личната карта, месторабота, телефонен номер и т. н.
Според Закона за мерките срещу изпиране на пари, банките трябва да поддържат актуални клиентски досиета, обосновават се от най-голямата финансова институция в България. Периодичността на обновяване на данните се определя индивидуално за всеки клиент, според рисковия му профил.
Наглостта на банките е безгранична: Налагат такси и при проблеми в семейните отношенияТакса при проблеми, които могат да се появят в семейните отношения, са сложили някои банки у нас, пи…Aug 30 2019vijti.com

Периодичността не е еднаква за всички, но е необходимо явяването на клиента лично на гише в банката, посочват от Уникредит Булбанк.
Това задължение не е ново и е в сила от месец март 2018 година, когато се прие новият Закон за мерките срещу изпиране на пари, обясняват оттам. Но гражданите, клиенти на банки, започват да го изпитват на гърба си едва сега, понеже повечето финансови институции са приели за разумен срок веднъж годишно да актуализират клиентските досиета. За ОББ в качеството <210> на задължено лице по Закона за мерките срещу изпиране на пари е важно да научим повече за вас, обръщат се от корпоративния сайт банкерите. Особено ако нов клиент иска да открие сметка или да заяви какъв да е друг банков продукт или услуга, ще е хубаво да си остави повече време за „въпросника“, препоръчват оттам. Търговска банка Д от 17 септември също започна да кани официално клиентите си в банката, за обновяване на контактната информация.

В Закон за мерките срещу изпиране на пари има изискване за прекратяването на вече установените делови взаимоотношения при невъзможност данните му да бъдат актуализирани. Неофициално банковите служители признават, че отдавна имат поставено задание да се срещат тет-а-тет с клиентите си поне веднъж годишно. Въпреки че има и много изрядни такива, които при всяка смяна на адрес, месторабота, номер на GSM веднага уведомяват обслужващия ги служител.
По този закон на банковите служители е вменено и да докладват за съмнителни сделки и произход на пари. Има специална еднотипна бланка, която е на разположение на банкерите от фронт офисите.
Източник: Марица
До 10 млн. лв. глоба: Обявиха официално при какви сделки банките са длъжни да уведомяват ДАНСГлоби до 10 млн. лева ще се налагат на фирми, банки и кредитни институции, ако не докладват пред ДАН…Jul 23 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!