Задава се немислимото: Мобилните телефони замлъкват тази зима?

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Може би се задава нещо някога немислимо – мобилните телефони да замлъкнат в цяла Европа тази зима, ако прекъсванията на електрозахранването или налагането на лимити на потреблението или режим на тока извадят от строя части от мобилните мрежи.

Решението на Русия да спре доставките на газ през ключовия маршрут за доставка на Европа след конфликта в Украйна увеличи вероятността за недостиг на електроенергия, пише dnevnik.bg. Във Франция ситуацията се влошава заради няколко атомни електроцентрали, затворени за ремонт.

Представители на телекомуникационната индустрия казват, че се страхуват, че тежката зима ще изправи европейската телекомуникационна инфраструктура пред изпитание, принуждавайки компаниите и правителствата да търсят начини да смекчат последиците.

Няма достатъчно резервни системи в много европейски страни, за да се справят те с големи прекъсвания на електрозахранването, казаха четирима ръководители на телекомуникации. Това увеличава и шансовете за прекъсвания на мобилните мрежи.

Страните от Европейския съюз, включително Франция, Швеция и Германия, се опитват да гарантират, че комуникациите ще продължат да работят, дори ако прекъсванията на електрозахранването в крайна сметка изчерпят батериите, инсталирани на хилядите клетъчни антени.

Европа има близо половин милион телекомуникационни кули и мачти и повечето от тях имат резервни батерии, които могат да ги захранват около 30 минути.

Във Франция планът, предложен от електроразпределителя Enedis, включва в най-лошия случай потенциални прекъсвания на електрозахранването до два часа, казаха два източника, запознати с въпроса. Общото спиране на тока ще засегне само части от страната на ротационен принцип. Основни институции като болници, полиция и правителство няма да бъдат засегнати, казаха източниците.

Френското правителство, телекомуникационните оператори и Enedis, подразделение на контролираната от държавата компания EDF, са провели разговори по въпроса през лятото, казаха френското правителство и източниците. Френската федерация на телекомуникациите (FFT), представляваща Orange, Bouygues Telecom и SFR на Altice, насочи вниманието към Enedis за това, че не може да освободи антените от прекъсвания на захранването. Енедис отказа да коментира съдържанието на разговорите, проведени с правителството по въпроса.

Enedis каза в изявление до „Ройтерс“, че всички редовни клиенти са третирани на равна основа в случай на извънредни прекъсвания. Компанията обясни, че е успяла да изолира участъци от мрежата, за да снабди приоритетни клиенти като болници, ключови промишлени инсталации и военни, и че зависи от местните власти да добавят инфраструктурата на телекомуникационните оператори към списъка с приоритетни клиенти.
„Може би ще научим повече по въпроса, преди да е дошла зимата, но не е лесно да се изолира мобилна антена (от останалата част от мрежата)“, каза служител на френското финансово министерство, запознат с разговорите.

Телекомите в Швеция и Германия също изразиха пред своите правителства загриженост относно потенциален недостиг на електричество, казаха няколко източника, запознати с въпроса.

Шведският телекомуникационен регулатор PTS работи с телеком оператори и правителствени агенции, за да намери решения, се казва в съобщение. Това включва разговори какво ще се случи, ако трябва електричеството да бъде разпределяно.

PTS финансира закупуването на преносими генератори и мобилни базови станции, които се свързват с мобилни телефони, за да се справят с по-продължителни прекъсвания на захранването, каза говорител на регулатора.
Италианското телекомуникационно сдружение заяви пред „Ройтерс“, че иска мобилната мрежа да бъде изключена от всякакви прекъсвания на електрозахранването или пестене на енергия и ще повдигне въпроса пред новото правителство на Италия.

Прекъсванията на електрозахранването увеличават вероятността електронните компоненти да се повредят, ако бъдат подложени на внезапни прекъсвания, каза в интервю ръководителят на телекомуникационното сдружение Масимо Сарми.

Производителите на телекомуникационно оборудване Nokia и Ericsson работят с мобилните оператори, за да смекчат ефекта при недостиг на електроенергия, казаха трима източници, запознати с въпроса.

Европейските телекомуникационни оператори трябва да преразгледат мрежите си, за да намалят допълнително потреблението на енергия и да модернизират оборудването си, като използват енергийно по-ефективни системи, казаха четиримата ръководители от телеком сектора.

За да пестят енергия, телекомуникационните компании използват софтуер за оптимизиране на трафика, да накарат кулите да минат в „спящ режим“, когато не се използват, и да изключват различни честотни ленти, казаха източници, запознати с въпроса.
Телекомуникационните оператори работят с националните правителства, за да проверят дали има планове за поддържане на критично важни услуги.

В Германия Deutsche Telekom има 33 000 мобилни мачти и нейните мобилни системи за аварийно захранване могат да поддържат само малък брой от тях в едно и също време, каза говорител на компанията. Deutsche Telekom ще използва преносими системи за аварийно захранване, които разчитат главно на дизелово гориво, в случай на продължителни прекъсвания на захранването, се казва в съобщението.

Франция разполага с около 62 000 мобилни мачти и индустрията няма да може да оборудва всички антени с нови батерии, каза президентът на FFT Лиза Белуло.

Свикнали с непрекъснато електрозахранване от десетилетия, европейските страни обикновено нямат генератори, които да поддържат захранване за по-дълго време.

„Може би сме малко разглезени в големи части на Европа, където електричеството е доста стабилно и добро“, каза изпълнителен директор на телекомуникационната индустрия. „Инвестициите в пестене и съхраняване на енергия може би са били по-малко, отколкото в някои други страни.“

Комисията за защита на потребителите погна А1 и ТеленорКомисията за защита на потребителите извършва проверка на обявените намерения на мобилни оператори з…Dec 22 2021vijti.com


Източник: Марица

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!