Забраняват на бабите да продават продукцията си

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Вече няма да виждаме възрастни хора с домашна продукция около и в пазарите да продават собствено производство. Това ще се забрани с предвидените промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерство на земеделието.

Всеки е виждал върху малки масички или импровизирани маси от кашони и щайги хора да продават каквото имат от личната си градина, като например джанки, орехи, круши, подправки, джинджифил. Някои така продават дори мед, домашна туршия или лютеница, вино и ракия. Такива продавачи може да бъдат видени дори край пазарите в големите градове.

С предлаганите от служебното правителство промени всичко това ще бъде забранено, а хора от общината ще може да налагат глоби на нарушителите.

Храни на фермерски пазари ще може да продават само регистрирани земеделски производители, занаятчии, които предлагат занаятчийски храни и са регистрирани по реда на Закона за занаятите, както и бизнес оператори.

На пазарите ще се предлагат само храни, снабдени с документи за съответствие, произход и качество. Бабите, които са набрали няколко домата или кофичка с джанки или орехи няма как да представят такива документи.

В някои малки населени места общината е поставила няколко маси, на които да продават плодове и зеленчуци в пазарния ден, но допълнително търговци и производители продават и на сглобени от тях маси или директно от камиона или от багажника на колата.

Всичко това ще бъде забранено.

С промените в закона ще бъде забранено извършването на търговска дейност извън предоставените за ползване части от имоти и съоръжения за търговия; ще бъде забранено поставянето от ползвателите на допълнителни собствени съоръжения, които не са съгласувани с организатора на пазара, или са извън предоставените за ползване части от имоти; ще бъде забранено извършването на търговия от моторни превозни средства, импровизирани поставки, куфари, колички, кашони, поставени на земята или от ръка.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!