Жени Живкова разказа неподозирани неща за близките си СНИМКИ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Тази година се навършват 40 години от първата Международна детска асамблея „Знаме на мира”. По този повод на 8 ми юни деца от цяла България ще изнесат концерт в парка край монумента „Камбаните” в София.
Комплексът е открит през 1979 г. по идея на Людмила Живкова във връзка с домакинството на България на детската асамблея „Знаме на мира“ под егидата на ЮНЕСКО, пише „Lupa.bg“. Инициативата е планирана като еднократна, но заради положителния международен отзвук е решено срещите да станат традиция. След 1990 г. обаче инициативата „Знаме на мира“ престава да съществува.
Щерката на Жени Живкова Андреа: Младите хора трябва да се връщаме и да развиваме държавата сиНикога не е било тежко да съм правнучка на Тодор Живков. Не обичам да отида и да кажа „вие знаете ли…Jan 3 2019vijti.com

През 1999 г. Евгения Живкова – моден дизайнер, дъщеря на Людмила Живкова и внучка на Тодор Живков, възстановява асамблеята.
Сега Жени Живкова и нейната Фондация „Людмила Живкова – „Знаме на мира“ организира юбилейния концерт в днешния ден. По време на събитието ще бъдат наградени и млади български таланти, допринесли за спорта и изкуството в страната.
Връщайки лентата назад Жени Живкова прави своя любопитен паралел между Първата детска световна среща у нас през 1979 . и организираната 40 години по-късно асамблея.

„ООН обявява 1979 г. за Международна година на детето и по този повод България се възползва от това решение и предлага в София да бъде организирана Международна детска асамблея. Това е една инициатива, която през онези години е подкрепена от много държави, също и от много международни организации като УНИЦЕФ и ЮНЕСКО.
Тя е под патронажа на генералния секретар на ЮНЕСКО Амаду Махтар М\’Боу и това е едно международно събитие, което дава възможност на децата да бъдат подкрепени и да бъдат стимулирани техния талант и техните изяви. Това е и нова форма на дипломация“, споделя в интервю пред изданието Живкова. И продължава с охота да разкрива интересни подробности от онова време:

„След 1989-90 г. обаче Център „Знаме на мира“, който бе създаден преди това, бе закрит и всъщност контактите, които са създадени преди това, на практика бяха загубени.
Затова през 1999 г. по повод 20-та годишнина от създаването на Първата детска асамблея реших да създам Фондация „Людмила Живкова – „Знаме на мира“, която да продължи идеите на движението „Знаме на мира“ – подкрепа на младите таланти и на децата, които биха искали чрез творчеството и чрез това, което създават и което научават да бъдат подкрепени и да могат да създават връзки помежду си и да се изявяват.

Това е смисълът на днешните асамблеи „Знаме на мира“. През годините досега са проведени 10 асамблеи в София, Враца и в Казанлък и действително това е един стимул за децата да покажат какво са научили и да се представят пред хората и да получат нашата подкрепа“.
По отношение на майка си Людмила Живкова Жени Живкова е не по-малко обстоятелствена, а фактите, които разкрива, със сигурност ще се предизвикат много коментари.
„Майка ми желаеше да има по-тясно сътрудничество между държавите, тъй като естествено историята на древните народи се преплита, като се започне още от траките, прабългарите и славяните.

Може да се каже, че има преплитане на източната култура с културата на народите, които живеят по нашите земи и всъщност голяма част от инициативите, свързани с представянето на българските съкровища по света беше една от идеите на майка ми да се покаже древната българска история и да се покажат връзките, които българската държава е имала със света по онова време“.

Любопитен факт несъмнено е и този какво е правила невръстната тогава Жени Живкова по време на участието и в първата Детска асамблея.
„На Първата асамблея рисувах върху асфалта пред Народната библиотека. Бях написала и едно музикално произведение и то бе публикувано в книжките, които излязоха тогава по повод на първата Детска асамблея.

През следващата среща, която беше през 1980 г., бях в щаба на асамблеята, т.е. бях едно от децата, които помагаха за организацията. По време на първата асамблея имах възможност, заедно с другите деца, да бъда в общежитията, в които бяха настанени всички участници – и чуждестранни, и български и да създам различни контакти и заедно с тях да обикалям по различни събития.

Не съм се деляла от тях и аз бях активен участник и имам много мили спомени, защото тогава създадох няколко приятелства.“
И въпреки тежестта на миналото и някои политически интерпретации и последици в него, през годините се оказва, че емблематичната Асамблея „Знаме на мира“ не е забравена от редица държавници.

„През годините след създаването на Фондация „Людмила Живкова – Знаме на мира“ и на възраждане на инициативата имаше морална подкрепа от редица държавници.

Георги Първанов в качеството му на президент, Огнян Герджиков като председател на Народното събрание, Сергей Станишев в качеството му на министър-председател бяха патрони на различни събития под егидата на асамблеята. Сега на 8 юни патронажът ще бъде на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова. В галерия „Средец” от 16 до 30 септември ще се организира изложба с рисунки от фонда на Асамблеята. От 12 до 26 ноември в галерия „Сезони” ще се организира още една изложба с фотографии от Фонда на „Знаме на мира“, пояснява още Жени Живкова.

За нея са особено ярки и спомените, свързани с дядо й Тодор Живков. Всъщност Жени Живкова възстановява инициативата три години след неговата кончина, но по-интересно е дали приживе двамата са коментирали подобна стъпка.

„Дядо ми винаги е смятал, че идеята може да се възроди и може да бъде подкрепена. В крайна сметка това е инициатива на България, която надхвърля идеологията и защо не идеите за подкрепата на младите хора да не продължат и в днешно време.

Вижте колко други организации се опитват да правят подобни инициативи в подкрепа на младите хора. В крайна сметка трябва да се даде възможност на тези деца и младежи да се развиват. По този начин ние ги стимулираме.“

„Майка ми не ми даваше съвети, защото тогава не съм била в политиката, още повече, че майка ми почина през 1981 г. С дядо ми не сме разговаряли по този въпрос, тъй като докато той бе жив не исках да се включвам в политиката, а и той смяташе, че на този етап тогава може би не е необходимо да го правя“.
Източник: Марица
Жени Живкова с интересно признание: Дядо ми остана изключително разочарован от тези, които го предадохаЖени Живкова от време на време се появява в публичното пространство и разказва от първа ръка информа…Oct 5 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!